O vioară Stradivarius şi o alta Guarnieri se duelează pe scena Operei Maghiare din Cluj

O vioară Stradivarius şi o alta Guarnieri se duelează pe scena Operei Maghiare din Cluj
O vioară Stradivarius şi o alta Guarnieri se duelează pe scenă la Cluj, într-un turneu pe care Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, arbitraţi de pianistul Horia Mihail, îl susţin în ţară.

Turneul "Duelul viorilor" are loc între 12 şi 25 septembrie în Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional "George Enescu", în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev şi alţii.

Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru susţine: „Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia".

Gabriel Croitoru abordează acest nou turneu cu aceeaşi bucurie : " În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius".

Concertul de la Cluj are loc la Opera Maghiară şi este cel care închide turneul.

Comenteaza