“Odessa în flăcări”- proiecţie specială la Palatul Bánnfy

“Odessa în flăcări”- proiecţie specială la Palatul Bánnfy
La fel ca în ediţia de anul trecut a TIFF-ului, când fascinantul Palat Bánnfy (foto) din comuna clujeană Bonţida a fost gazda unor proiecţii interesante, în special filme horror, şi în acest an cinefilii au ocazia să asiste la “Odessa în flăcări”, în regia lui Carmine Gallone.

Pelicula este o capodoperă a cinema-ului european din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Odessa în flăcări" a fost considerat pierdut până acum câţiva ani. O copie de 35 mm a fost găsită în arhiva CineCitta din Roma şi, ulterior, restaurată. Filmul o are pe afiş pe soprana Maria Cebotari, în rolul Mariei Teodorescu, o cântăreaţă de operă al cărei fiu în vârstă de 8 ani este trimis în lagărul de la Odessa după ce Rusia invadează Chişinăul în 1940. Filmul are o poveste foarte interesantă, atingând subiectul sensibil al dramei refugiaţilor din Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca şi al ororilor comise de trupele NKVD. Filmul a fost interzis după ocuparea României de către URSS, iar protagoniştii acestuia, aruncaţi în închisori. Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, "Odessa în flăcări" a figurat doar în registrul de evidenţă a arhivelor, apoi a dispărut din scripte.

După decembrie 1989, unii cercetători ai istoriei filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigaţiile ducând la concluzia că a fost confiscată de "consilierii sovietici" din perioada ocupaţiei, după care scoasă din evidenţe, de către Direcţia Presei şi Tipăriturilor. S-a descoperit că Securitatea a dat un ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi "imperialiste", duşmănoase "orânduirii socialiste". Un bilet la această peliculă costă doar 5 lei. Vizionarea începe de la ora 21:30 în incinta Palatului Bánffy.

 

Etichete
Comenteaza