Opera Română şi cea Maghiară se bat în statui! Busturile lui Nicolae Bretan şi Bretan Miklos, dezvelite săptămâna aceasta

Opera Română şi cea Maghiară se bat în statui! Busturile lui Nicolae Bretan şi Bretan Miklos, dezvelite săptămâna aceasta
Două busturi ale compozitorului transilvănean Nicolae Bretan vor fi dezvelite în această săptămână la Opera Română, respectiv la Opera Maghiară.
Evenimentul de dezvelire a bustului compozitorului la Opera Română va avea loc miercuri, de la ora 16, în foaierul instituţiei.

Dezvelirea bustului la Opera Maghiară este programată joi, conform anunţului făcut astăzi de conducerea instituţiei respective.

De precizat că în timp ce pe bustul care va fi dezvelit la Opera Română va scrie Nicolae Bretan, pe bustul care va fi dezvelit la Opera Maghiară va scrie Bretan Miklos.

Nicolae Bretan (1887-1968) este un compozitor român evreu, care datorită originii sale interetnice maghiaro-germnao-iudiace a fost presecutat atât în Ungaria – unde a locuit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – precum şi în România postbelică, potrivit portalului wikipedia.com.

Compozitorul s-a considerat "transilvănean", mai grabnic decât al unei etnii anume, potrivit aceleiaşi surse.
Comenteaza