Foto Picnic la castel cu sute de clujeni

Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni
Picnic la castel cu sute de clujeni

Șase castele din Transilvania, între care două din judeţul Cluj, au întâmpinat peste 3.000 de participanți la evenimente PIKNIK - Săptămâna Castelelor Deschise.

La eveniment au participat şi două castele din judeţul Cluj: Kornis din Mănăstirea şi Banffy din Gilău.

„Ne bucurăm că prin seria de evenimente PIKNIK - Săptămâna Castelelor Deschise, Coaliția Castel în Transilvania s-a alăturat unei inițiative europene, în Anul European al Patrimoniului Cultural. Este foarte important pentru noi ca valorile reprezentate de castelele transilvănene să fie cunoscute de cât mai mulți, acasă și în străinătate de asemenea. Mulțumim proprietarilor entuziaști, și tuturor organizatorilor și asociațiilor pentru că s-au alăturat programului și pentru că au realizat o experiență de comunitate în aceste patrimonii culturale și turistice de mare valoare. Numărul mare de vizitatori și interesul deosebit arată că astfel de evenimente sunt necesare, de aceea, în viitor, dorim să continuăm organizarea evenimentelor similare”, a declarat Balázsi-Pál Ágnes, coordonatoarea programului Castel în Transilvania (24 -27 mai

Castelul Kornis din Mănăstirea a fost umplut de voie bună, dans, cățărare pe lăzi, jocuri de minge în 24 mai de către organizatorii și elevii din Gherla, Dej și Răscruci. Pe scenă mici și mari au dansat și cântat, iar numărul vizitatorilor este estimat la 500 de persoane. În cursul zilei, proprietarul Géher Ferenc a condus două tururi ghidate unde a povestit despre istoria castelului, și dorința lui de a realiza o tabără pentru tineret pe domeniu. Picnicul aici a fost acompaniat de un concurs de gătit, unde echipe de elevi și-au pus la încercare talentul de gătit.

La Gilău, vizitatorii au găsit povești și jocuri, cărți de colorat, baloane de săpun și produse artizanale în 26 mai. Târgul a fost plin de jucării, bijuterii, obiecte de decor vesele, iar copiii au participat la povești și jocuri. Asociația Korzo a condus două tururi ghidate, unde cei 150-200 de vizitatori au putut afla istoria castelului Rákóczi-Bánffy, care va fi renovat în următorii patru ani dintr-o finanțare europeană de 20 milioane de lei, câștigată de către Fundația Traditio Transylvanica.

Prin seria de evenimente PIKNIK – Săptămâna Castelelor Deschise, Coaliția Castel în Transilvania s-a alăturat inițiativei „Private Heritage Week” (Săptămâna Patrimoniului Privat) lansate de către organizația European Historic Houses din Bruxelles. Scopul acestei inițiative este de promova clădirile monumente (castele, conace etc.) private din toată Europa prin a le deschide publicului larg în perioada 24-27 mai.

Coaliția “Castel în Transilvania”

Formată din proprietari și administratori de castele, are ca scop conservarea stării castelelor care fac parte din coaliție, cât și realizarea unor intervenții de prevenire, de restaurare a acestor edificii; în plus, coaliția are ca scop și organizarea de activități și proiecte de informare și promovare a edificiilor, și își propune să asigure consultanță profesională, la un nivel de bază.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2017, coaliției i s-au alăturat 30 proprietari și administratori de castele și conace din Transilvania. Membrii actuali au identificat principiile directoare ale coaliției ca fiind comunicarea unică, gândirea comună, schimbul de experiență, planificarea comună și colaborarea continuă cu experții în domeniu. Activitatea coaliției este coordonată de Grupul PONT, în colaborare cu experți din domeniu.

 

Comenteaza