Planuri pentru Someș. Instalație temporară, loc de întâlnire între organizatorii Someș Delivery și clujenii vecini cu râul

Planuri pentru Someș. Instalație temporară, loc de întâlnire între organizatorii Someș Delivery și clujenii vecini cu râul
2015 a fost anul în care malurile Someşului au găzduit diverse evenimente culturale pentru comunitatea clujeană. Someș Delivery s-a concentrat pe tronsonul cuprins între podurile Horea și Elisabeta, iar anul acesta "festivalul" se mută între podurile Garibaldi şi Napoca. În zonă va fi construit și un loc de întâlnire destinat vecinilor râului.

"Someș Delivery își propune să testeze timp de patru luni (aprilie - iulie) modul de funcționare a unui loc de întâlnire pentru o comunitate bine definită. Vrem să-i cunoaștem pe cei care locuiesc în apropierea râului, să aflăm modul lor de relaționare cu un astfel de spațiu, să punem bazele unei rețele a „vecinilor implicați" în problematica Someșului. Locul de întâlnire va fi o amenajare temporară a unui spațiu public, deschisă în permanență publicului, acoperită sau nu, destinată unui număr de aproximativ 20 de vizitatori.

Ea trebuie să cuprindă mese de discuții/lucru, locuri de ședere și relaxare, precum și un panou de afișaj (pentru acțiunile Someș Delivery și pentru alte elemente de interes pentru vecini). În acest spațiu vor avea loc întâlniri săptămânale cu vecinii și se vor desfășura, ocazional, evenimente speciale", au explicat organizatorii festivalului dedicat malurilor râului ce traversează orașul.

Situl locului de întâlnire, realizat în cadrul unui atelier organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți, va fi amplasat în zona podului Garibaldi, la intersecția străzilor Sigismund Toduță și Gabriel Muzicescu, pe malul Someșului, până în 9 aprilie. Până şi municipalitatea a lansat un concurs de idei pentru reamenajarea Someşului, pregătit în asociere cu Ordinul Arhitecţilor din România, însă procedurile ar urma să avanseze abia în cursul acestui an.

În a doua jumătate a anului trecut, în Cluj-Napoca au avut loc o serie de proteste şi dezbateri pe tema lucrărilor de amenajare a tramei stradale, mai exact extinderea cu o bandă destinată traficului auto a Splaiului Independenţei, lucrări ce ar fi dus la distrugerea spaţiului verde de pe malul Someşului pe segmentul în cauză. Ulterior, primarul Emil Boc a cedat la presiunea societăţii civile şi a anunțat că banda suplimentară va fi înlocuită cu piste de bicicilete și loc de promenadă.

Comenteaza