Povestea omului care l-a descoperit pe Adrian Ghenie şi i l-a arătat Americii

Povestea omului care l-a descoperit pe Adrian Ghenie şi i l-a arătat Americii

Mihai Nicodim pleacă din ţară în 1983 fiind convins la acel moment că viitorul lui ca artist nu avea cum să prindă contur în România comunistă.

Ajunge în Germania, dar acolo mai toată lumea vorbea despre nebunia din New York. Odată ajuns în State, Nicodim schimbă „meseria“ de artist pentru cea de galerist.

„Auzeam că New York-ul este foarte fierbinte şi aşa era. Ţin minte că mergeam la show-urile lui Basquiat (Jean-Michel Basquiat, artist american care a abordat teme precum rasismul sau lupta împotriva sistemului. Anul trecut, pictura Untitled a lui Basquiat a fost adjudecată cu 110 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare a unui artist american vândută vreodată - n. red.) sau îl vedeam pe Julian Schnabel mergând la premiere în pijamale.

New York-ul în anii ’80 crea pur şi simplu dependenţă şi din păcate acela a fost momentul când m-am oprit din a face artă şi am început să urmăresc lucruri materiale. Câţiva ani mai târziu eram în Los Angeles şi schimbam des job-uri în zona financiară.“

Intâlnirea cu Ghenie

Aproape necunoscut în 2006, Adrian Ghenie a devenit cel mai scump pictor român după ce tabloul său "Floarea-Soarelui 1937" a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s în 2016 cu 3,17 milioane de lire sterline. Dincolo de propriul stil, unul dintre factorii care au contribuit decisiv la succesul internaţional al lui Ghenie a fost chiar relaţia cu Mihai Nicodim şi cu galeria sa din Los Angeles.

„L-am întâlnit pe Adrian în 2006 la Cluj la scurt timp după ce el alături de Mihai Pop au pus bazele galeriei Plan B. Am avut o discuţie foarte interesantă despre deschi­derea pieţei în contextul în care la acel moment ei erau dezamăgiţi de lipsa unui sprijin instituţional şi a oportu­nităţilor.

La începutul lui 2007 am organizat prima expoziţie de grup cu Ciprian Mure­şan, Adrian Ghenie şi Cyprien Gaillard în Los Angeles. Alma Ruiz, curatorul colecţiilor de la MOCA LA (Muzeul Contemporan de Artă din Los Angeles) a achiziţionat lucrări semnate de Ciprian şi Adrian pentru colecţia permanentă a muzeului.

În 2009, am participat la Art Basel Miami (unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume, n. red.) cu Şerban Savu, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan. Acela a fost momentul când am cunoscut-o pe Nora Abrams, curator la MCA Denver (Muzeul de Artă Contemporană din Denver), iar în 2012 am organizat prima expoziţie a lui Adrian Ghenie, la MCA, din State“.

ARTICOLUL integral AICI.

Comenteaza