Poveşti de familie

Poveşti de familie
Despre crima din dragoste la apusul vieţii şi descoperirea compasiunii şi iubirii în copilărie vorbesc “Vulcanul” şi “Potopul”, alte două pelicule din competiţia TIFF.

"Vulcanul" este o producţie islandeză regizată de Runar Runarson, care se adaugă la "tiparul" deja cunoscut cinefililor români al cinematografiei de pe insula din nordul Europei. Drama care fracturează orizontul paşnic al vieţii familiale apare şi aici, punând eroii în situaţii personale limită. Ieşit la pensie, Hannes le pare copiilor săi şi mai morocănos decât de obicei şi o căinează pe mama lor, care trebuie să-l suporte. Bătrânul, vinovat, redescoperă tandreţea relaţiei de dragoste, dar soţia lui suferă un atac cerebral major. Hannes se încăpăţânează să o îngrijească, dar plânsul ei necontrolat, alimentat inconştient, îl determină să recurgă la un gest extrem... Filmul lui Runarson sondează excelent relaţiile familiale, de la rigoarea oarecum străină de acum a copiilor deveniţi maturi la încăpăţânarea eroului principal de a-şi recâştiga relaţia conjugală şi afectivă. Ca şi alte pelicule islandeze, surprinzătoare este naturaleţea naraţiunii, decupajul regizoral şi actoricesc al acestei felii de viaţă care ni se înfăţişează.

Tot o explorare a relaţiilor de familie într-o situaţie de criză propune şi "Potopul", coproducţie israelo-canadiană regizată de Guy Nattiv. Aparenta armonie a unei familii se sfărâmă brusc odată cu revenirea acasă, temporar cel puţin, a fratelui autist, obsedat de gângănii şi incapabil să-şi poarte de grijă. Micul Yoni, copilul dezgheţat şi intrepid, care rezolvă pe bani temele colegilor săi ca să-şi cumpere pastile energizante care să-l "facă mare", se va confrunta cu realitatea crudă a vieţii. Tatăl drogoman, care nu mai poate pilota avioane, şi mama adulterină, depăşită de responsabilitatea creşterii a doi copii, dintre care unul bolnav, par să fi scăpat controlul asupra vieţii lor. Tenacitatea lui Yoni, care descoperă compasiunea şi iubirea pentru cei apropiaţi, va salva familia de la un colaps aproape iminent. Şi "Potopul" se bazează pe o intrigă de o autenticitate convingătoare. Un leitmotiv al scenariului, repetiţiile nesfârşite pentru Bar Mitzvah ale lui Yoni, dă un sens profund filmului, mai ales că la final chiar şi fratele autist va trece prin ceremonia religioasă care consacră maturitatea. "Potopul" evită orice referire la situaţia specifică din Israel, păstrându-se în limitele unei drame de familiei universal-valabile. "Vulcanul" mai rulează la TIFF mâine, de la ora 12:30, la Odeon Cineplex, sala 1, iar "Potopul" astăzi, de la ora 11:00, la cinema Florin Piersic.

Etichete
Comenteaza