Profesor la Conservatorul din Sankt Petersburg, în recital extraordinar, la Cluj

Profesor la Conservatorul din Sankt Petersburg, în recital extraordinar, la Cluj
Cu doar două săptămâni înainte de debutul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania, au fost anunţaţi principalii artişti care vor încânta publicul clujean prin recitaluri de chitară. Printre ei, se numără şi doi artişti străini, apreciaţi la nivel mondial.

Festivalul ce se va desfăşura în perioada 5-10 august va oferi melomanilor clujeni, printre altele, oportunitatea de a asista la recitaluri extraordinare, susţinute de artişti cu renume internaţional.

Principalii invitaţi ai celei de-a XII-a ediţii sunt chitaristul grec Costas Cotsiolis şi rusul Anton Baranov, ambii premiaţi la numeroase festivaluri internaţionale. Alături de ei, pe scena festivalului vor susţine recitaluri şi artiştii grupului Trio Cluj, duo-ul format din Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, Ansamblul de Chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi tinerii artişti Vlad Soare și Sergiu Hudrea.

Costas Cotsiolis este considerat unul dintre cei mai buni interpreți ai compozițiilor lui Leo Brouwer şi a  colaborat cu orchestre simfonice celebre, precum Orchestrele radiodifuziunilor dinFrankfurt, Paris, Bruxelles, BBC, cu Junge Deutsche Philarmonie, cu orchestra simfonică Regina Sofia din Madrid, cu orchestrele simfonice din Cordoba, Cannes. A participat la festivaluri de chitară din Cordoba, Liege, Insulele Canare, Tijuana, Martinique, Leverkusen Esztergom, Havana, Sinaiaetc.și de asemenea a susținut conferințe și seminarii la "Manhattan School of Music", Weimar, Berlin, Dallas, Oslo, Mozarteum din Salzburgetc, iar din 1978 este directorul artistic al "Festivalul Internațional de chitară din Naxos" (Grecia).

Chitaristul rus Anton Baranov este laureatul a cincisprezece prestigioase concursuri și festivaluri internaționale de chitară din lume, performanța sa artistică fiind încununată recent cu două premii câștigate la Guitar Fundation of America și Concursul Francisco Tárrega în 2013.

Duo-ul format din Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ a luat fiinţă în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile clasei de chitară a Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti. De atunci au susţinut numeroase recitaluri, atât cu chitarele, cât şi cu instrumentele istorice lăuta şi teorba, prezentând programe variate - de la muzică veche la muzică contemporană.

Trio Cluj este alcătuit din Ani Gaydarova, Marian Bălan şi Viorela Filimon, absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Cei trei activează în aceasta formulă camerală de patru ani, timp în care au reușit să abordeze un repertoriu de o largă paletă stilistică, de la muzica renascentistă la muzica contemporană. În 2011 au câştigat Premiul Doi la ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Chitară "Transilvania", iar în 2012 Trio Cluj a câștigat Premiul Întâi al ediției a X-a.

Născut în 1999, Vlad Soare a început studiul chitarei în 2006, la vârsta de şapte ani, iar de atunci a obținut peste 50 premii în competiții naționale și internaționale.

Sergiu Hudrea a debutat pe scenele festivalurilor de chitară clasică încă de la vârsta de opt ani, sub îndrumarea profesorului Ştefan Trifan. Tot atunci a obţinut şi primele distincţii: Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional al Tinerilor Chitarişti "Eduard Pamfil", Premiul al doilea la Concursul de chitară clasică din Alba-Iulia şi premiul al Treilea la Festivalul de chitară clasică din Cluj-Napoca.

Ansamblul de Chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 2000, la patru ani de la înfiinţarea clasei de chitară. Studenţii care alcătuiesc ansamblul sunt laureaţi ai unor prestigioase Festivaluri şi Concursuri de chitară din ţară şi străinătate, iar numeroasele recitaluri susţinute de-a lungul anilor, atât în cadrul Academiei de Muzică cât şi în instituţii culturale de prestigiu, au făcut ca Ansamblul de Chitare să se numere printre formaţiile de prestigiu ale instituţiei.

Pe lângă recitalurile de chitară, în cadrul Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania, organizat de Asociaţia de chitară tarnsilvania, în colaborare cu Casa de Cultura a municipiului Cluj-Napoca, vor avea loc şi concursuri internaţionale, atât pentru chitariştii profesionişti, cât şi pentru tinerii chitarişti, desfăşurat pe patru categorii de vârstă şi pentru formaţiile camerale cu chitară. În acelaşi timp, vor fi desfăşurate cursuri de master-class, conferinţe şi expoziţii de instrumente.

Comenteaza