Propuneri pentru Someş Delivery 2017: plimbări sonore şi birouri pe mal, bărcuţe luminate noaptea şi o insulă plutitoare

Propuneri pentru Someş Delivery 2017: plimbări sonore şi birouri pe mal, bărcuţe luminate noaptea şi o insulă plutitoare
Someș Delivery 2017 se va desfășura în 17 și 18 iunie pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte, o continuare firească a primelor două ediţii ce au vizat porţiunile dintre Napoca şi strada Horea şi podurile Garibaldi şi Napoca.

În acest scop, organizatorii au lansat şi un concurs de proiecte pentru amenajarea tronsonului menţionat. Pe lista scurtă figurează un număr de nouă. 

Trash Songs este alcătuit din zgomote trash. Mai exact, sunete înregistrate în timpul unei ecologizări de-a lungul malul râului și în râu. Pe timpul nopții sunetele și imaginile realizate pe parcursul ecologizării vor fi reciclate și transformate într-o instalație audio-vizuală.

E un cuplu de arhitecţi dezbrăcaţi pe aici, pe undeva. Instalaţie temporară pe ambele maluri și exerciţiu de imaginaţie privind echipele de arhitecţi/urbanişti ce caută soluţii pentru amenajarea şi punerea în valoarea a Someşului.

River Zen. Intervenția are în plan o serie de plimbări sonore/soundwalking de-a lungul Someșului, înregistrarea sunetelor și discuții în grup despre poluarea fonică, sunetele Someșului și efectele benefice ale sunetelor.

Casa în copac, loc de joacă. Atragerea și apropierea de Someş a copiilor se poate face prin înfiinţarea unui loc de joacă pe malul râului, iar scopul acestui proiect este de a crea un loc de întâlnire pentru copii și părinți.

Nature Desks/Someș Edition își propune să conecteze natura urbană cu spațiile de lucru astfel încât rezultatul final va fi un spațiu de (co)working pe malul Someșului pentru freelanceri, start-up-uri și pentru oricine vrea să lucreze cu păsări și râu în jur.

Insula. Așa cum spune și numele, proiectul își propune construirea unei insule de vegetație plutitoare pe apă și a unui spațiu de interacțiune socială pe malul râului.

Ophelia, de data asta nu e un personaj din Hamlet, ci un proiect care își propune amplasarea unor bărci din lemn, iluminate din interior pe timpul nopții - având astfel efectul algelor luminiscente și a faunei acvatice.

Capitol - Grădina Cinema este o instalație care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, care își dorește transformarea Someșului în o grădină urbană și zonă de relaxare, lectură și dialog, dar și cinematograf alternativ în aer liber pe timpul serii.

Somn la Someș. Pentru că mai peste tot în lume malurile rîurilor urbane au devenit loc de relaxare unde oamenii dorm direct pe iarbă, această instalaţie propune amplasarea unor oameni de hârtie în mărime naturală culcaţi pe malul Someşului. Instalaţia este o reprezentare simbolică a acestei stări de spirit.

Anunțarea proiectelor finale va avea loc în 12 mai 2017, iar juriul de selecţie este format din arhitecţii Șerban Țigănaș, Adriana Măgerușan, Marius Moga, managerul cultural Alexa Băcanu şi Dan Burzo, designer și inginer software. Numărul de proiecte selectate și sumele alocate pentru implementare nu sunt fixe.

Există însă stabilite niște limite superioare: 4.000 de lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

"Am vrea să testăm cât mai multe idei de amenajare și folosire, pentru a concluziona la final care sunt cele mai de succes. De asemenea, în acest an ne dorim să aducem publicul nu doar mai aproape de apă, ci și pe apă. Având în vedere potențialul uriaș al tronsonului ales, credem că pot fi realizate o mulțime de activități și intervenții pe apă", spun iniţiatorii Someş Delivery.

Intervenţii şi amenajări pe tronsonul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte vor fi semnate şi de echipa Someş Delivery. 

Pontonul mare, proiectat și construit în cadrul unui workshop organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți din Cluj. Conceput ca un sistem din trei piese, el permite o reconfigurare ușoară și utilizări diverse - relaxare lângă apă, întâlnire și socializare, pescuit, debarcader, scenă pentru evenimente de mici dimensiuni.

Banca de sub nuc, realizată de echipa KOOHO în vecinătatea pontonului mare de la Sala Sporturilor, pentru momentele în care acesta devine neîncăpător.

Puntea cheiului, realizată de echipa Prototip Studio cu scopul de a da continuitate cheiului de pe malul sudic, întrerupt de vărsarea unui canal. Un demers prin care se propunem oferirea unei soluții simple unei probleme funcționale a amenajării existente, dar și promovarea tinerilor designeri și designul de calitate în spațiul public.

Pavilionul Someș Delivery, structura modulară creată de echipa KOOHO pentru ediția din 2016 a Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă conformație, pe malul sudic, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare.

Obelisk, lucrarea artistică realizată de Cristi Pogăcean pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2007. Conceput ca un monument cu rol utilitar (casă pentru porumbei), Obelisk-ul de pe malul Someșului va chestiona ironic și amuzant rolul artei în spațiul public.

Scena Someș Delivery, amplasată pe fâșia verde dintre parcul Iuliu Hațieganu și Someș, va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe malul Someșului.

Discuțiile cu Primăria Cluj-Napoca și cu Agenția Națională Apele Române pe tema posibilității utilizării ambarcațiunilor de agrement în zona din amontele podului Garibaldi, în perioada Someș Delivery 2017, sunt în desfășurare.

Someşul (aproape) navigabil: platforme plutitoare

City-managerul Gheorghe Şurubaru a declarat, la Realitatea FM Cluj, că există un plan de transformare a Someşului, în preajma Sălii Sporturilor Horia Demian, într-o zonă de agrement.

Concursul de idei despre care vorbeşte city-managerul este organizat de municipalitate în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România. În fapt, potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei, vor fi organizate două concursuri. Mai multe AICI.

Comenteaza