"Requiem-ul" lui Theodorakis, de Luminaţie, pe scena Operei din Cluj

În întâmpinarea Luminației, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va susţine luni, 31 octombrie, un concert în primă audiție națională: ”Requiem”, de Mikis Theodorakis.

În ajunul zilei dedicată de Biserică pomenirii celor plecați dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca un eveniment, în premieră națională, ce poartă semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate reprezentativă a artei muzicale din Grecia, renumit și la nivel internațional.

Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum și pentru cele ce surprind cu finețe și atenție diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile poeților eleni și genuri muzicale ample de esență cultă, Theodorakis inclină cu profunzime către rememorarea trecutului și evocarea autentică a unor momente istorice, politice.

"Requiem"-ul lui Mikis Theodorakis, scris în 1984, a fost dedicat morților în urma masacrului din orașul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul vocal-simfonic dedicat de către compozitor celor cinci soliști, corului mixt și orchestrei, are la bază, pe parcursul celor doisprezece părți ale sale, textele părintelui Ioan Damaschinul.

Precum se anunță din titlu, "Requiem" este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, abordată de-a lungul secolelor de remarcabili compozitori datorită profunzimii sale conceptuale și spirituale, fiind oferită drept omagiu celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, "Requiem" s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten.

Concertul vocal-simfonic susținut luni, 31 octombrie, aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca o distribuție de înaltă ținută: soprana Veronica Fizeșan, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandor, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta maestrului Adrian Morar, cu participarea Corului de Copii Junior VIP al Liceului de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca, Dirijor: Anca Mona Mariaș.

Comenteaza