Restaurarea Castelului Bánffy ar putea demara în primăvară. VEZI IMAGINI de arhivă cu castelul

Restaurarea Castelului Bánffy ar putea demara în primăvară. VEZI IMAGINI de arhivă cu castelul
Restaurarea Castelului Bánffy din comuna clujeană Răscruci, finanţată din bani europeni, ar putea demara în primăvara anului viitor.

Acordul de grant de aproape 20 de milioane de lei a fost semnat zilele trecute de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj şi ai Agenției pentru Dezvoltare Regională de Nord-Vest. Următorul pas este obținerea de licențe și întocmirea documentației de restaurare, după care pot fi anunțate achizițiile publice pentru reabilitarea castelului. Astfel, lucrările de execuție vor fi demarate, probabil, în primăvara anului 2018. 

"Suntem foarte încântați de această veste, deoarece de foarte mult timp căutăm soluții de finanțare pentru lucrările de restaurare. Odată cu restaurarea Castelului Bánffy din Răscruci, vom crea un nou spațiu public locuitorilor din județ, deoarece una din condițiile impuse de Acordul de finanțare al Uniunii Europene este că imobilul trebuie folosit în scop cultural, timp de cinci ani după renovare. Alături de castelul din Bonțida, se va crea un spațiu cultural unic în România. Mai sunt câteva cazuri în țară unde două astfel de monumente istorice sunt atât de apropiate, însă niciunul despre care să fie folosite în acest scop. Și nu în ultimul rând, ne bucurăm că va fi conservat acest monument istoric foarte valoros", a declarat Balla Ferenc, consilier județean.

Proiectul derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020 - Fondul European de Dezvoltare Regională are o valoarea totală de 20.140.414,48 lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă este de 98%, respectiv 19.296.310,51 lei cu TVA iar contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj este de 393.802,26 lei cu TVA (2%). 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului și parcul care îl înconjoară, atât din punct de vedere al valorificării patrimoniului cultural și a identității culturale, cât și în ceea ce privește impulsionarea dezvoltării locale.

În acest scop, Consiliul Județean Cluj, în calitate de proprietar al clădirii, a decis schimbarea funcțiunii Castelului în Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, într-o primă etapă, a șase locuri de muncă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare și de vizitare a obiectivului, numărul acestora să crească progresiv. De asemenea, deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare și organizare de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atât obiectivului turistic în sine cât și zonei în ansamblu.

În mod concret, în ceea ce privește clădirea Castelului, a cărei suprafața totală desfășurată este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative. Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât, mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

În ceea ce privește restaurarea parcului Castelului, aceasta se va axa, în principal, pe amenajarea lacului din incintă, soluția propusă de echipa de arhitecți fiind cea de decolmatare și curățare a suprafeței amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafață de 2755 mp. De asemenea, în cadrul amenajării acestui parc au fost prevăzute construirea unui ponton din lemn, restaurarea porumbarului din mijlocul lacului și a fântânii arteziene, edificarea unui pod peste canal, respectiv a două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto și pietonale, etc.

Castelul din Răscruci, al cărui domeniu se întinde pe 4,5 hectare, a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy.

Este înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat drept unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență este salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția "Salus intratibus pax exeuntibus".

O altă piesă interesantă ca valoare artistică în încăpere este soba din teracotă verde. Se pare că aceasta ar fi fost realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohács.

În primăvara lui 2016, circa 900 de persoane au vizitat castelul în cadrul evenimentului "Ziua Porţilor Deschise". De asemenea, a fost gazda unui fashion show organizat în cadrul ZAIN - Design Expressions. Designeri români Raul Lazăr, Crina Bulprich, Lucian Rusu și Ioana Ciolacu au prezentat peste 40 de ţinute din noile lor colecţii.

 

Comenteaza