Someșul de la firul ierbii. 25.000 de lei pentru proiecte artistice

Someșul de la firul ierbii. 25.000 de lei pentru proiecte artistice

Someș Delivery va avea loc, între 14 și 15 iulie, în Parcul Armătura, zonă cu acces dificil la apă. Arhitecţii au început proiectarea unor intervenții temporare din lemn, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere. La finalul săptămânii trecute, voluntarii au igienizat zonele. Acum organizatorii festivalului lansează un concurs de proiecte artistice cu un buget de 25.000 de lei.

Termenul limită de aplicare este 30 mai și fiecare proiect va avea un plafon maxim de 6.000 de lei. Participarea este deschisă oricui, fără restricții de domiciliu, pregătire sau experiență artistică, sex, vârstă, etnie. Sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă.

Poza noua 14.05.2018

"Credem că e relevant să ne întrebăm în continuare cum se vede Someșul de la firul ierbii și să vă invităm la un concurs de proiecte care chestionează relația oamenilor cu râul. Căutăm intervenții noninvazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul. Vom aprecia în mod special soluțiile care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării" este ideea de la care pleacă organizatorii festivalului pentru acest concurs.

Juriul concursului este format din Șerban Țigănaș (arhitect), Vlad Sulea (designer), Adriana Măgerușan (arhitect), Marius Moga (arhitect), Alexa Băcanu (manager cultural), Dan Burzo (designer și inginer software). Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi în 11 iunie.

REGULAMENTUL concursului poate fi accesat AICI.

Intervenţiile echipei Someș Delivery în 2018

Pavilionul Someș Delivery - structura modulară creată de echipa Kooho pentru edițiile anterioare Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă configurație, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare în parcul Armătura.

Scena Someș Delivery va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe malul Someșului.

Microintervenții: Amenajări realizate în urma workshop-ului de design & construcție, coordonat de echipa KOOHO, au ca scop facilitarea accesului la apă și creează un traseu semnalizat cu puncte de popas și relaxare. O descriere mai detaliată a intervențiilor găsiți aici.

Pod peste Nadăș — o legătură care să facă Parcul Armătura mai accesibil și mai bine conectat la cartierele din zonă. Proiectul este rezultatul unui concurs, DesignIng Connections, organizat de Asociația Centrul de Inginerie Seismică, și la care au participat echipe de studenți ingineri și arhitecți. Un proiect menit să creeze conexiuni între oameni, spații și cunoștințe.

Pe lângă acestea, în Parcul Armătura mai există o intervenție temporară, Take a Seat with King Matthias, o piesă de mobilier urban realizată de echipa Kooho în cadrul unei serii de instalații plasate în diverse spații verzi din oraș și create pentru cea de-a 560-a aniversare a alegerii regelui Matia.

Mai multe detalii despre amenajările pregătite pentru Parcul Armătura AICI.

Parcul Armătura e una dintre cele mai sălbatice zone de lângă apă din Cluj, situat la confluența a două cursuri de apă: râul Someș și râul Nadăș, un loc special cu maluri naturale și vegetație abundentă. Cu toate acestea, râul e aproape imperceptibil și inaccesibil din parc. Panta abruptă și vegetația crescută haotic împiedică accesul la râu. Iar malul drept este complet inaccesibil în zona platformei Carbochim.

Lipsa dotărilor (iluminat public, mobilier urban, surse de apă potabilă, toalete publice), absența conexiunilor pietonale cu vecinătățile (alei, pasarele, treceri de pietoni) și starea precară a aleilor din parc fac ca spațiul să fie perceput ca neatractiv și nesigur și de aceea să fie puțin utilizat de locuitori.

Râul permite pe acest tronson amenajări pentru sporturi acvatice, fosta ecluză dezafectată și bazinul de acumulare din amonte crescând viteza de curgere a apei pe trasee direcționate.

Comenteaza