Străinul “Marcel Iureş”

Străinul “Marcel Iureş”
Protagonist în ultima peliculă a regizorului Lucian Georgescu, “Tatăl fantomă”, actorul Marcel Iureş şi-a asumat “riscul” de a juca un străin în propria lui ţară.

Filmul, prezentat în premieră mondială la TIFF 2011, se bazează pe un scenariu scris de Barry Gifford şi păstrează multiple accente autobiografice ale acestuia, dat fiind că propriul său tată, emigrat din Bucovina în perioada interbelică, a devenit un gangster celebru din Chicago. "Suntem doi ficţionari care se alimentează foarte mult din propriile vieţi. Tema filmului are o bază reală", a precizat Lucian Georgescu. Povestea se învârte în jurul unui universitar american, Robert Traum (Marcel Iureş), care se hotărăşte să îşi ia un an sabatic pentru a-şi descoperi rădăcinile în Bucovina-România.

"În film e vorba de... până unde ne duce viaţa care se face şi se termină cum vrea ea. Noi ne creăm un tip de viitor pe care nu-l putem, de fapt, controla", a spus Iureş, catalogând "căutarea" pe care o întreprinde personajul său ca fiind una introspectivă şi nu (neapărat) biografică-arhivistică. "Tatăl fantomă" este un film care începe curat, speculând la modul simpatic diferenţele de mentalitate /cultură dintre americani şi români, apoi mobilul vizitei în Bucovina, de a descoperi amintiri despre un trecut fantomatic, rămâne în planul secund, în timp ce o poveste de dragoste corect-politică se naşte între Traum şi o româncă, Tania (Mihaela Sîrbu) de la Arhivele Bucovinei. Spre final, scenariul se rarefiază, devenind neinteligibil (sau absurd), ca şi când producţia s-ar fi grăbit să închidă filmările. Intervenţiile extra-script ale actorilor sunt delicioase, dar sacadează conţinutul saturat de clişee. "Tatăl fantomă" e un film de DVD, care dă posibilitatea unor actori talentaţi să "se joace" improvizând împreună.

Etichete
Comenteaza