Tinerii scriitori români şi maghiari, premiaţi de clubul de lectură 'Nepotu' lui Thoreau'

Tinerii scriitori români şi maghiari, premiaţi de clubul de lectură 'Nepotu' lui Thoreau'
'Nepotu' lui Thoreau', singurul club de lectură care oferă, la nivel naţional, premii pentru literatură pe baza unui concept multietnic şi multicultural, şi-a desemnat miercuri seară câştigătorii din acest an.

Clubul de lectură 'Nepotu' lui Thoreau' din Cluj-Napoca are o tradiţie de 9 ani, perioadă după care organizatorii săi au simţit nevoia de a păşi către o nouă etapă, iar anul trecut au organizat prima ediţie a Premiilor naţionale pentru literatură tânără, dedicată scriitorilor de până în 40 de ani.

Potrivit coordonatorului clubului de lectură, Ovio Olaru, membrii acestuia - majoritatea critici literari - analizează pe parcursul unui an apariţiile editoriale relevante în materie de poezie şi de proză, pe baza cărora oferă apoi premiile, la finalul anului.

Olaru susţine că această nouă oportunitate vine în sprijinul recunoaşterii şi promovării tinerilor scriitori, într-un peisaj în care este destul de dificil să te faci remarcat.

"Noi nu suntem o instituţie cu o tradiţie extraordinar de lungă, raportat la altele. Acela este alt palier, pentru că este o zonă superinstituţionalizată, osificată. Din profilul evenimentului nostru se vede clar că premiem scriitorii sub 40 de ani, unii din ai au carieră, alţii nu. Noi încercăm să încurajăm literatura tânără", a explicat Olaru, marţi seară, în cadrul evenimentului de premiere.

Configuraţia premiilor creează un paralelism între scriitorii tineri români şi cei maghiari, oferind oportunităţi egale reprezentanţilor ambelor culturi.

Scriitorul clujean Ştefan Baghiu, la rândul său membru al clubului 'Nepotu' lui Thoreau', a explicat că literatura română şi cea maghiară din România se desfăşoară în mod paralel una faţă de cealaltă, fără multe interacţiuni, din cauza barierelor de limbă, ceea ce face ca schimburile culturale, respectiv recunoaşterea scriitorilor români de către comunitatea maghiară, dar mai ales a celor maghiari de către comunitatea română să fie foarte dificile.

Potrivit organizatorilor, premiile clubului 'Nepotu' lui Thoreau' au ca scop îndepărtarea acestor bariere, membrii săi având şi proiecte prin care traduc, dintr-o limbă în cealaltă, poezie şi proză română şi maghiară.

"Am creat aceste premii şi din necesitatea de a oferi o platformă şi un spaţiu de manifestare şi promovare pentru literatura maghiară din România, care este foarte clar reprezentată în Transilvania, cu precădere, şi care a constituit un canon paralel cu literatura română", a mai explicat Ovio Olaru.

Premiile clubului au ajuns marţi seară la Bogdan-Alexandru Stănescu, care a primit premiul pentru proză, pentru 'Copilăria lui Kaspar Hauser', premiul pentru debut în literatura română a fost acordat lui Bogdan Tiutiu, pentru 'Sundial', iar cel pentru poezie a fost împărţit de doi poeţi, deoarece juriul nu s-a putut pune de acord asupra unui singur titlu, fiind multe apariţii în acest an. Cei doi sunt Vlad Drăgoi, pentru 'Sergio Leone' şi Vlad Moldovan, pentru volumul 'Glitch'.

La secţiunea maghiară câştigătorii au fost Varga László Edgár, pentru volumul de poezie 'Bejárónőm isten (Menajera mea: dumnezeu)' şi Serestély Zalán, pentru volumul de proză 'Az állomás 3 kuyái (Cei trei câini ai gării)'

 

Comenteaza