Tompa face lobby către publicul român: toate reprezentaţiile noastre sunt titrate

Tompa face lobby către publicul român: toate reprezentaţiile noastre sunt titrate
Toate reprezentaţiile spectacolelor de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj beneficiază de subtitrare în limba română, a subliniat directorul instituţiei, Tompa Gabor, potrivit căruia există încă locuitori din municipiu care nu ştiu acest lucru.

"Toate spectacolele Teatrului Maghiar din Cluj sunt titrate. Toate reprezentaţiile beneficiază de subtitrare în română. Mai sunt persoane care încă nu ştiu acest lucru. Cu ocazia ediţiei de anul trecut a festivalului Interferenţe chiar am întâlnit oameni care ziceau <nu ştiam că spectacolele sunt titrate<", a precizat recent Tompa Gabor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Chiar dacă spectacolele Teatrului Maghiar sunt jucate în limba maghiară spectatorii pot urmări concomitent, pe un ecran orizontal, de mari dimensiuni, amplasat deasupra scenei, traducerea.

În unele cazuri, mai rar însă, se apelează la traducere la cască.

Tompa a făcut precizarea cu privire la titrarea spectacolelor în română în contextul pregătirilor pe care insttuţia le-a început deja pentru ediţia de anul viitor a festivalului internaţional de teatru Interferenţe. Evenimentul aduce pe scenă numeroase trupe din ţară şi străinătate şi se adresează deopotrivă publicului român şi maghiar precum şi vizitatorilor sau locuitorilor străini, fiind efectuate titrări şi în engleză.

Pentru organizarea festivalului directorul instituţiei mizează în continuare pe suport din partea Ministerului Culturii dar şi a comunităţii clujene, însemnând autorităţi locale şi judeţene, respectiv mediul de afaceri, în contextul în care evenimentul "este privit ca unul din programele principale din proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021".

 

 

Pe de altă parte, deşi este vorba de un teatru de limbă maghiară, subordonat însă Ministerului Culturii din România, acesta este foarte bine integrat în peisajul teatral românesc, obţinând constant numeroase premii UNITER şi fiind invitat în permanenţă la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti.

De asemenea numeroşi regizori români, între care Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Mona Chirilă, Felix Alexa, montează spectacole aici.

 

 

Comenteaza