Un spectacol clujean a cules ultimele aplauze la Festivalulul de teatru de la Sibiu

Un spectacol clujean a cules ultimele aplauze la Festivalulul de teatru de la Sibiu
Spectacolul "Livada de Vişini", prezentat de studenţii de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai a fost ultimul spectacol prezentat duminică seară în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu. Festivalul s-a încheiat cu un concert Loredana şi un foc de artificii.

Spectacolul studenţilor clujeni a fost ultima reprezentaţie programată în cadrul festivalului - duminică, de la ora 23, în studioul Facultăţii de Litere şi Artă a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Reprezentaţia clujeană a fost "întrecută" în programare doar de focul de artificii, care s-a auzit dealtfel şi în timpul spectacolului, spre uşoara nedumerire a audienţei şi care a început înainte de miezul nopţii.

Totuşi, spectacolul facultăţii de teatru clujene a cules ultimele aplauze, încheindu-se abia după ora 13. Petrecerea finală, adresată invitaţilor şi staffului, a continuat până în zori, în spaţiul amenajat în zona teatrului "Radu Stanca".

În spectacolul "Livada de vişini", cu pasiune şi pe alocuri momente de sclipire studenţii de la Cluj reuşesc să introducă spectatorii în universul pe de o parte delicat, tensionat, vibrant, al uneia din piesele de referinţă ale lui Anton Pavlovici Cehov, ultima scrisă dealtfel de marele dramaturg. Spectatorii au avut oczia de a se (re)întâlni cu un text de o mare forţă şi sensibilitate, în care personajele se mai exprimă cu cuvinte gen "scumpa mea", "dragul meu", "bucuria mea", adresări pe care numeroase montări contemporane le ocolesc.

În ciuda orei înaintate şi a faptului că a fost vorba de o reprezentaţie oferită de studenţi, cel spectatorii, cel puţin o parte dintre ei, s-au încăpăţânat să asiste până la final la reprezentaţie să îi aplaude pe tineri şi să îi cheme la un "bis" de aplauze.  

Spectacolul a fost regizat de Bronwyn Tweddle, Filip Odangiu şi Sinkó Ferenc. Distribuţia a fost următoarea (conform agenda.liternet.ro): Melania Crişan (Ranevskaia Liubov Andreevna), Lucia Mărneanu (Ania), Paula Rotar (Varia), Andrei Sabău (Gaev Leonid Andreevici), Eduard Bîndiu (Lopahin Ermolai Alexeevici), Papp Andrea (Trofimov Piotr Sergheevici), Sabrina Vanci (Charlotta Ivanovna), Valentin Oncu (Epihodov Semion Panteleevici), Vera Brătfălean (Duniaşa), Teodora Păcurar (Firs), Cătălin Filip (Iaşa)

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-a desfăşurat între 7-16 iunie. Gala oficială de închidere a avut loc sâmbătă seară, la sala Thalia, fiind transmisă în direct pe TVR. Concertul de închidere a fost susţinut de cântăreaţa Loredana Groza, duminică seară, în Piaţa Mare din centrul Sibiului, fiind urmat de un spectacol de teatru de stradă, respectiv de tradiţionalul foc de artificii.

FITS este al treilea festival de artele spectacolului din Europa, după cele de la Edinburgh şi Avignon. Peste 2.500 de invitaţi din peste 50 de ţări au fost aşteptaţi la ediţia aniversară din acest an, fiind programate peste 300 de evenimente, în 60 de locaţii.

Ovidiu CORNEA - Sibiu

Etichete
Comenteaza