Una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian închide stagiunea Filarmonicii Cluj

Una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian închide stagiunea Filarmonicii Cluj
| Foto: Arhiva

Filarmonica Transilvania închide stagiunea cu un concert sub bagheta maestrului Mykola Diadiura și având-o ca invitată pe pianista Adela Liculescu. Ea va interpreta una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian scrise vreodată: "Concertul nr. 3 pentru pian, în re minor", de Serghei Rahmaninov.

Rahmaninov s-a remarcat ca pianist, dirijor şi compozitor. Tehnica sa pianistică era absolut formidabilă, iar interpretările sale precise, clare şi rafinate. Inevitabil, pianul a reprezentat, în toată cariera sa, punctul de greutate fie ca instrument solist, fie ca parte din ansamblul orchestral.

Scriitura este întotdeauna de mare virtuozitate, dar niciodată doar de dragul ei, ci căutând întotdeauna să exploateze la maximum posibilităţile expresive ale acestui instrument. "Concertul nr. 3 pentru pian" este laitmotivul filmului ”Shine”, din 1996, care spune povestea pianistului David Helfgott, rol pentru care Geoffrey Rush a fost distins cu premiul Oscar.

”Odată ce-l vei cânta, nimeni nu-ți va mai putea lua acest concert” îi spune profesorul lui David, conștient că este cea mai dificilă lucrare pentru pian. Mykola Diadiura, dirijorul serii de vineri, susține că ”dacă poți cânta Rahmaninov 3, atunci poți cânta orice.”

Comenteaza