Violonist nominalizat la Premiile Grammy, pe scena Filarmonicii Cluj

Violonist nominalizat la Premiile Grammy, pe scena Filarmonicii Cluj
Nominalizat recent la Premiile Grammy, tânărul violonist Artur Kaganovski revine pe scena Filarmonicii de Stat Transilvania pentru a interpreta "Concertul pentru vioară, în la minor", de Alexander Glazunov, în cadrul spectacolului simfonic dirijat de Mihail Agafiţa.

Kaganovski cântă pe o vioară Guarnieri care a aparţinut celebrului violonist Jascha Heifetz şi care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York. Concertul va avea loc vineri, 20 noiembrie, de la 19:00, la Colegiul Academic. Din programul serii mai fac parte lucrările „O noapte pe muntele pleşuv", de Modest Musorgski, şi "Suita simfonică Şeherazada", de Rimksi-Korsakov (solo vioară - Ana Török).

Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 19 ani, peste 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.

Printre orchestrele pe care le-a condus se numără: Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonicile Naţionale a Republicii Belarus din Minsk şi a Republicii Moldova, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, TârguMureş, Oradea, Braşov, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Baletul de Stat pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ukraina).

Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat a profesorului Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea stilistică dirijorală - dirijat orchestră.

În anii 2005-2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de dirijorul Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău. În perioada 2009-2013 este dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj, iar din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

Unul dintre cei mai buni violonişti ai prezentului, Kaganovski a atras atenţia publicului din întreaga lume cu stilul său unic şi distinctiv de intrepretare, fiind adeseori comparat cu violoniştii din Epoca de Aur. Sub îndrumarea faimosului Isaac Stern, s-a impus repede ca un artist de frunte în lumea violoniştilor.

Câştigător al Competiţiei Internaţionale de Vioară Waldo de Mayo şi laureat al prestigioaselor premii Fritz Kreisler, H. Gilbert şi Joseph Fuchs, violonistul e absolvent al celebrei Juilliard School, unde printre profesorii săi s-au numărat Masao Kawasaki, Lewis Kaplan şi Grigory Kalinovsky. A studiat şi a concertat alături de Pinchas Zukerman în Ottawa (Canada) şi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Joseph Silverstein şi Michael Tree (muzică de cameră).

Recent, albumul "Joy & Sorrow", cu "Concertul nr. 3 pentru vioară", de David Chesky, a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzică clasică, cea mai bună interpretare orchestrală (The Chelsea Symphony) şi solistică (Artur Kaganovskiy) şi cea mai bună compoziţie clasică contemporană.

Comenteaza