Dragoş Damian, Terapia Cluj: Domnilor Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, diseară când vă uitaţi la finala la 100 metri pe care o s-o câştige David Popovici, să aveţi lângă dumneavoastră un smoothie Edenia

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Domnilor Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, diseară când vă uitaţi la finala la 100 metri pe care o s-o câştige David Popovici, să aveţi lângă dumneavoastră un smoothie Edenia

N-o să vă spună asta nici un politician, așadar aflați că alături de alții, Edenia sponsorizează Comitetul Olimpic și Sportiv Român și mai mult ca sigur, pe David Popovici, starul pe care s-au înghesuit să-l felicite policienii români după performanța incredibilă de la Budapesta și de la care așteptăm încă o finală de podium, astăzi.

De unde până unde să sponsorizezi înotul, cine a mai pomenit asta? Fotbal, tenis, baschet, da, desigur, puțin câte puțin alte sporturi, dar înotul, șahul, atletismul, gimnastica, și alte sporturi „individualiste” dar unde se formează mens sana in corpore sano de la cea mai fragedă vârsta, nu, exclus.

Explicația acestei aparente lipse de interes a mediului de afaceri pentru sprijinirea performanței la copii este mai complicată, probabil are rădăcinile în cultura capitalistă încă insuficient acceptata în societate - pentru că daca ești om de afaceri de success porți automat stigma că ai comis ceva rău, cândva; ațadar, mai bine stai ascuns.

Pentru că în capitalismul sălbatic din Romania există în continuare o frică a mediului de afaceri de a „sponsoriza”, pentru că poate sesizează cineva că ai bani prea multi și te paște un control. Pentru că în capitalismul nostru finanțiștii spun că multe companii nu sunt bancabile, nu țin banii în firmă, iar companiile spun că nu îi țin pentru că la cât de repede se schimba codul fiscal, rămân fără ei.

Pentru că politicienii nu au dat doi bani ca să creeze o cultură consumeristă de cumpărat Fabricat în România, pentru că, nu-i așa, dacă se supara UE? Și desigur, pentru că România pierde anual zeci, dacă nu chiar sute de miliarde de lei din criminalitatea fiscală, iar mediul de afaceri onest se uită paralizat la spectacolul politic din ultimele luni, care s-a îmbogățit de concepte apărute de nicăieri gen taxa de solidaritate, grila progresivă și mai nou, taxa windfall.

Dacă avem sau atragem companii puternice în Romania, indiferent de capital, vom avea o economie puternică. Iar spitale, școli, infrastructura rutiera și nu în ultimul rând sport, ca afară, putem avea doar construind o economie puternică. Câți înotători, gimnaști și patinatori nu pierde România pentru că economia nu ne permite să avem bazine de înot, săli de gimnastică și patinoare olimpice?

Dacă politicienii români ar pune deoparte pudibonderia „nu dau nume de companii ca să nu fac reclamă” și ar articula clar și de cate ori au prilejul numele celor care sprijină societatea civilă, inclusiv sportul, mediul de afaceri ar fi mult mai stimulat să investească bani pentru performanță.

Bravo, David Popovici și felicitări Edenia că ai avut flerul de a sprijini înotul. Pentru asta și pentru ceilalți copii care sunt inspirați de David să devină campioni toți romînii ar trebui astăzi să cumpere ceva de mâncare sau de băut marca Edenia. Și desigur, este de dorit ca diseară, când vor urmari finala de la Budapesta, Presedinții Iohannis, Ciolacu și Ciucă să aibă lânga ei un smoothie de la Edenia.

Comenteaza