Nord-Vestul, campion naţional la fonduri europene. Dispare hârţogăria inutilă

Nord-Vestul, campion naţional la fonduri europene. Dispare hârţogăria inutilă
Regiunea Nord-Vest (RNV) se află pe primul loc pe ţară în privinţa absorbţiei fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, cu o rată de 90%. Cererile de finanţare vor fi depuse de acum înainte în format electronic, pe o platformă dedicată pe internet, şi nu pe hârtie.

Nord-Vestul conduce în clasamentul regiunilor de dezvoltare din România, cu un nivel de absorbţie de 90,03% din fondurile atribuite de Comisia Europeană (CE) prin POR-Regio 2007-2013. Suma alocată a fost de 451 de milioane de euro, dintre care fondurile plătite către beneficiari, prin prefinanţări şi rambursări, s-au ridicat la 407 milioane.

Programul a pus la dispoziţia Transilvaniei de Nord finanţări pentru regenerare urbană, infrastructură de transport şi socială, dezvoltarea mediului economic, patrimoniu cultural şi turism.

„Am sprijinit implementarea a 653 de proiecte finanţate şi faptul că avem o rată mare de absorbţie din fondurile FEDR se datorează implicării şi muncii depuse atât de beneficiarii noştri, cât şi de către experţii agenţiei”, constată Sanda Cătană, director general interimar al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). 

4.600 de noi locuri de muncă înfiinţate în regiune

Beneficiarii au depus 1.495 de proiecte, 608 fiind finalizate. Şi la gradul de contractare RNV este pe prima treaptă în România, cu 123%. Proiectele de dezvoltare urbană s-au ridicat la 214 milioane de euro contractate. Din aceste sume s-au reabilitat 365 km de drumuri judeţene şi urbane, două spitale judeţene şi 12 ambulatorii de specialitate fiind modernizate, dar şi 30 de centre sociale, 70 de şcoli şi trei campusuri universitare.

Pe teritoriul RNV din fondurile POR s-au dezvoltat 11 structuri de afaceri şi s-au creat aproape 3.000 de locuri de muncă, iar 364 de microîntreprinderi au înfiinţat alte 1.600 de posturi. La infrastructura de turism au fost restaurate şi introduse în circuit 28 de biserici, 7 structuri de primire turistică, 3 cetăţi, un centru istoric, un muzeu şi un parc.   
 
Potenţialii beneficiari au aflat luni cerinţele care le vor avea de îndeplinit pentru viitoarele proiecte prin POR 2014-2020 şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), dar şi modul de depunere a cererilor pe noua platformă electronică MySMIS, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene. Întâlnirile cu reprezentanţii instituţiilor coordonatoare s-au desfăşurat la Centrul Cazino şi la Hotelul Napoca din Cluj, fiind prezenţi 400 de beneficiari şi consultanţi.  
 

200.000 de euro gratis pentru micile firme

O linie de finanţare pe axa 2 din POR, de 33,5 de milioane de euro, se va adresa microîntreprinderilor urbane din RNV care au sub 10 angajaţi şi afaceri anuale de cel mult 2 milioane de euro, a precizat Iulian Miclea, expert în evaluare. Ele vor putea beneficia de un ajutor de până la 200.000 de euro pentru investiţii în active corporale sau necorporale (construirea, modernizarea, extinderea spaţiului de producţie, achiziţie de echipamente), printre condiţii fiind crearea de locuri de muncă şi eligibilitatea financiară (cofinanţare, susţinerea cheltuielilor neeligibile). Depunerea cererilor se face în perioada 27 iulie 2016 – 27 ianuarie 2017.   
 

Fonduri restrânse pentru pensiuni

Sorin Bota, reprezentant al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, le-a transmis beneficiarilor că PNDR va micşora finanţarea pentru sectorul turistic. „S-a constatat că în precedentul exerciţiu financiar au fost înfiinţate mai multe pensiuni decât este necesar şi decizia Bucureştiului, acceptată ca atare de CE, a fost limitarea fondurilor doar la pensiunile agroturistice”. 
 

Hârţogărie redusă la proiectele europene

„Cererile de finanţare prin POR vor fi depuse pe platforma MySMIS, iar o bună parte a documentelor în format hârtie vor dispărea. Mai important decât suportul pe care sunt depuse documentele este ca absorbţia în regiune să fie cât mai ridicată, aşa cum s-a întâmplat în exerciţiul financiar precedent”, spun reprezentanţii ADRNV.

Comenteaza