Marea aprovizionare. 10.000 de clujeni la Zilele Recoltei GALERIE FOTO

Marea aprovizionare. 10.000 de clujeni la Zilele Recoltei GALERIE FOTO
Revărsare de bunătăți la Cluj. 300 de producători locali din Transilvania s-au adunat pe platoul din groapa Mărăști pentru a le aduce la oraș. Produse agroalimentare ca pe vremea bunicilor la prețuri rezonabile este oferta de sezon pentru clujeni de la Expo Transilvania.

Mihai Grama s-a profilat de puțin timp pe lavandă, la Dezmir, iar rezultatele sunt foarte bune. „Am 10 ari cultivați, am investit 3.000 de lei, iar deja de la prima participare la un târg, la Sala Sporturilor, am vândut de 3.600 de lei, deci mi-am amortizat din prima investiția.

Nu mai trebuie săpată, apă are suficientă de la mama natură. Ne solicită lumea să o pună la haine, să alunge moliile, dar o folosesc și doctorii, ne cer din ce în ce mai mult. Eu beau ceai de lavandă, este bun pentru multe afecțiuni”, spune producătorul local.

Recolta obținută de către unii fermieri clujeni este spectaculoasă anul acesta. „Am adus vinete și la 2 kg bucata”, se laudă un localnic din Apahida.

Pe lângă soiurile tradiționale, țăranii din Cluj au început să producă și altele, de import: tomate galbene, vinete albe, roșii cherry, varză kale sau rucola se găsesc acum la standuri, alături de piersicile de vie, cartofii de Râșca, ridichile lungi de Apahida sau ceapa de Mihai Viteazu. 

Ioana Danciu cultivă coacăze la Aghireșu, din care face siropuri și dulceață. „Sunt pentru prima dată la un astfel de eveniment. Am început abia de un an, nu credeam că voi ajunge să vând din prima recoltă. Facem și combinații de gem de coacăze cu afine, pe care le aducem de pe munte. Aș vrea să mă profilez pe vin de coacăze, foarte cerut, care se vinde cu 25 de lei litrul”, mărturisește producătoarea. 

„Sunt prezenți majoritatea membrilor noștri. Anul viitor vrem din nou să participăm la expoziția de la Berlin, din păcate nu putem să ducem decât un număr limitat de producători clujeni, din cauza costurilor foarte mari. La o ediție precedentă, mierea de Cluj a fost atât de cerută, încât s-a făcut o comandă de un camion”, spune Cornelia Trif, reprezentat al Asociației Produs de Cluj. 

„Avem peste 300 de producători prezenți, majoritatea din județ, dar și din alte zone ale Transilvaniei, este o ofertă mai mult decât generoasă. Ne-am axat în primul rând pe cei din Cluj. Sâmbătă estimăm un trafic de 3.000 de vizitatori, iar duminică, un vârf de 5.000, deja de vineri după-amiază începe lumea să vină din ce în ce mai mult”, observă Ioan Avram, directorul general al Expo Transilvania. 

Zilele Recoltei au loc în perioada 16-18 septembrie, între orele 08:00 și 22:00, evenimentul fiind organizat de Primăria Cluj-Napoca, Asociaţia Produs de Cluj, Consiliul Judeţean și Camera de Comerț și Industrie Cluj.

Producători de legume şi fructe, artizani şi mici fermieri oferă clujenilor, la prețuri de producător, legume și fructe cultivate exclusiv de localnici, miere și produse apicole, cătină, pâine și prăjituri de casă, dulciuri făcute după rețetele bunicilor, costume populare și podoabe artizanale, obiecte de decor, bijuterii făcute manual.

La standuri sunt prezenți cultivatori din Dângău, Jucu, Apahida, Mănăstireni, Moldoveneşti, Sânnicoară, Chinteni, Floreşti, dar şi din alte localităţi. Apicultorii clujeni au venit cu miere și cu produse apicole, iar amatorii de dulciuri găsesc turtă dulce sau prăjituri de casă.

De asemenea, există preparate la grătar și delicatese la ceaun. Pe lângă acestea sunt muzică și dansuri populare, ateliere de sculptură în legume și fructe, teatru și magie pentru copii, parc de distracții pentru toate vârstele.

Prețuri la legume

varză.........1 leu
cartofi........1,3 lei
ceapă........2 lei
vinete........2 lei 
gogonele....2,5 lei
gulii...........3 lei
morcovi......2,5 lei 
ardei..........3 lei
țelină.........3 lei
roșii...........4 lei
castraveți....4 lei
conopidă.....4 lei
pătrunjel.....5 lei
spanac.......5 lei
fasole........6 lei
hrean........15 lei
usturoi......20 lei

Prețuri la fructe

mere..........2,5 lei
struguri.......2,5 lei
prune..........3 lei
piersici vie....4 lei
pere............5 lei
nuci............15 lei 

Comenteaza