Un miliardar polonez vrea să cumpere fabricile Ursus

Un miliardar polonez vrea să cumpere fabricile Ursus
Omul de afaceri Sebastian Kulczyk ar putea să intre în competiția pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrală și de Est, inclusiv fabricile Ursus Breweries din România (UBR).

Sebastian Kulczyk deține 1,5% din SABMiller și vrea să intre în parteneriat cu un fond de investiții pentru a face o ofertă către AB InBev (Belgia). Pentru acesta, pachetul de acțiuni deținut la SABMiller este cel mai valoros activ, conform profit.ro. Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, România și Slovacia ale SABMiller sunt scoase la vânzare în cadrul preluării de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice de către AB InBev.
 
China Resources Beer Holdings, cel mai mare producător de bere din această ţară, a luat în calcul intrarea în competiție. AB InBev s-a oferit să vândă activele europene ale SABMiller pentru a obține acordul autorităților de reglementare pentru preluare, una dintre cele mai mari din istorie. Vânzarea, administrată de Lazard în numele AB InBev, este așteptată să fie lansată după 10 octombrie.
 
La competiție ar mai putea participa producătorul japonez de bere Asahi și fondurile de investiții R2G, KKR, Advent și Mid Europa Partners. Ele sunt interesate să investească în mărci de bere din Europa Centrală și de Est, unde consumul de alcool rămâne ridicat, mărind potențialul de creștere a pieței.

SABMiller deţine UBR, cea care a închis şi a demolat fabrica de bere de la Cluj, cu concedierea a 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. În locul acesteia au apărut un restaurant, un club, un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale. Berea Ursus se fabrică acum la Buzău.   
 
Ursus este o bere atestată documentar la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, ulterior Ursus SA, privatizată în 1994. Pachetul majoritar a fost achiziţionat de Brau und Brunnen (Germania). Berea este produsă acum de către UBR, companie a SABMiller, grup care a cumpărat pachetul majoritar în 1996. Conducerea companiei a mutat sediul social la Bucureşti în 2004.

Comenteaza