Ursus construiește "pe ruine" la Cluj. Fabrică nouă de bere, de 10 milioane de euro

Ursus construiește "pe ruine" la Cluj. Fabrică nouă de bere, de 10 milioane de euro
Așa arăta vechea fabrică din Cluj, ulterior demolată | Foto: Wikimedia

Producătorul Ursus Breweries România (UBR) a investit 10 de milioane de euro într-o nouă fabrică de bere artizanală la Cluj-Napoca, numită Bârlog. Compania are acolo un pub şi un magazin de suveniruri.

"Este o fabrică construită de la zero de noi, în care compania a investit 10 milioane de euro în ultimele 18 luni. Consumatorii cereau o astfel de fabrică, dar a fost şi o iniţiativă internă, pentru că voiam să facem ceva diferit.

Acum se ocupă 17 persoane de acest start-up, iar feed­backul clienţilor a fost pozitiv pentru început. Suntem deschişi şi la colaborări cu mici producători de bere, pentru că vrem să vindem în magazinul nostru şi produse de la competitori“, a spus Dragoş Constantinescu, preşedintele Ursus Breweries.

Momentan, compania are acolo doar trei variante de bere, dar în noiembrie va mai scoate sortimente noi pe piaţă, conform ZF. UBR este lider pe piaţa berii din România, cu afaceri de 2 miliarde de lei în 2019 şi trei fabrici locale.

Anul acesta, compania a finalizat investiţia într-o linie nouă ce a prevăzut creşterea capacităţii fabricii din Braşov şi într-un depozit modern. „Investiţiile noastre anuale sunt majore şi continuăm să investim în România“, a menționat oficialul UBR. Prin majorarea de producţie, compania vrea să crească şi exporturile directe.

Proprietari germani, sud-africani, japonezi

Compania a fost preluată de grupul japonez Asahi care în 2019 a adus șefi din străinătate în mai multe departamente (resurse umane, marketing, tehnic). UBR a devenit primul chiriaș al parcului industrial CTP Park Cluj II. În 2017, Asahi a achiziționat fostelor active ale SABMiller (Africa de Sud) din Europa Centrală și de Est, inclusiv Ursus Breweries.

VEZI Japonezii de la Asahi aduc șefi din import la Ursus

UBR a închis şi a demolat fabrica de bere de la Cluj-Napoca, odată cu concedierea a 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. În locul său au apărut inițial un restaurant, un club, un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale.

Berea Ursus se fabrică acum la Buzău. Ursus era atestată documentar ca bere la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, ulterior Ursus SA, privatizată în 1994. Pachetul majoritar a fost achiziţionat atunci de Brau und Brunnen (Germania). În 2004, UBR a mutat sediul social la Bucureşti.

Comenteaza