John Doe al Clujului. Cine construieşte pe locul fostelor fabrici din centru

John Doe al Clujului. Cine construieşte pe locul fostelor fabrici din centru
Un personaj despre care se spune că este prieten cu fostul primar Sorin Apostu ridică blocuri pe „cadavrele" fabricilor comuniste din centrul Clujului. El este autorul celui mai incontestabil exemplu de bloc ridicat între case.

Multora nu vă spune nimic. Americanii l-ar boteza John Doe, un nume generic pentru anonimi. Se numeşte Ştefan Berciu, are 50 de ani, este originar din Gherla şi este constructor de frunte al Clujului. Nu îl veţi găsi pe Facebook, nu dă interviuri prin ziare, nu are „public relations", dar construieşte în draci. A început cu transporturi, dar l-au atras mai mult imobiliarele şi are deja un portofoliu generos. Unii spun că este prieten cu fostul primar, Sorin Apostu. Sau trag concluzia aceasta după modul în care a construit pe Edgar Quinet, în Mănăştur: patru blocuri înghesuite, unde a transformat garajele în apartamente, demisolul în parter, iar din pod a făcut mansardă.

Apartamente în locul halelor de producţie

De ceva vreme, Ştefan Berciu s-a mutat cu lucrările din Mănăştur (respectiv Baciu şi strada Alverna) în plin centrul Clujului. Firmele lui sunt beneficiare a două ansambluri imobiliare ridicate pe „cadavrele" unor fabrici comuniste: Prodvinalco şi Napochim. În plus, este vecinul lui Alin Tişe în cazul clădirii de birouri cu 12 etaje de pe strada Ploieşti numerele 9-11. Proiectul este comun, dar Tişe are jumătatea de la numărul 9, Berciu pe cea de la 11.

Berciu a fondat SDC Imobiliare împreună cu fratele său, Daniel, apoi i-a cesionat părţile sociale fiicei sale, Ştefania. SDC Imobiliare a fost autorizată să construiască pe strada Traian 36, adică acolo unde se afla fabrica Prodvinalco, cinci corpuri de clădire. Trei dintre ele au un regim de înălțime de parter și 11 etaje, iar alte două corpuri, un regim de înălțime compus din parter și nouă etaje. Lucrările sunt aproape finalizate.

De asemenea, SDC Imobiliare a obţinut, de la Napochim Imobiliare, o clădire de hale din care a făcut bloc de locuinţe. Pe panoul din stradă scrie că este vorba despre parter, mezanin, cinci etaje şi unul retras, dar în această vară i-a mai ieşit o autorizaţie de la primărie prin care mezaninul şi etajul retras se extind.

În cazul acestui proiect, SDC a cerut doar reconversia imobilului. A păstrat fundaţia şi stâlpii de susţinere şi, din hala Napochim, a făcut un bloc cu 118 apartamente care este aproape finalizat. Clădirea a aparţinut fabricii Napochim, care acum doi ani s-a divizat în Napochim SA şi Napochim Imobiliare, iar cădirea a fost transferată entităţii nou-create. Am încercat să luăm legătura cu preşedintele celor două societăţi, Dan Mihai Pitic, dar nu am reuşit să vorbim cu domnia sa. 

Primăria a anunţat încă din 2007 că în spatele halei agroalimentare doreşte să creeze un centru financiar-bancar, iar aceste apartamente nu par să se potrivească în peisaj.

„Ştefan Berciu cumpără proiecte. Sunt unele gata făcute, pe care proprietarii lor, din raţiuni financiare sau pentru că se tem să le ducă la bun sfârşit, consideră că este mai bine să le vândă. Ce înseamnă că se tem? Toate marile proiecte au opozanţi, vecini sau asociaţii nonprofit, iar unii investitori îşi fac griji că vor fi daţi în judecată şi rămân cu banii blocaţi până la un verdict", spune un specialist în zona imobiliară.

Exemplul cel mai elocvent de bloc între case

Societatea lui Berciu a mai construit, tot pe strada Traian, un alt bloc de locuințe, format din apartamente cu o cameră (foto, în galerie). Este aproape incredibil cum a fost autorizat acest imobil, având în vedere că este cel mai elocvent exemplu de blocuri între case, nouă etaje între pitici de două-trei nivele. Clădirea a fost dată în folosinţă în 2012.

SDC Imobiliare a mai cumpărat un teren pe strada Burebista, unde va apărea următorul proiect al societăţii, respectiv unul pe Calea Dorobanţilor 114, peste drum de parking.

Websiteul Ministerului Afacerilor Externe ne arată că Ştefan Berciu a devenit consul onorific al statului Burundi în România, motiv pentru care maşina sa nu este la fel de anonimă ca persoana din interior: are numere de corp diplomatic.

Pe Berciu l-am găsit în mai multe firme, de-a lungul ultimilor ani. VENT CAR TRANS SRL este firma de transporturi de mărfuri cu care a pornit la drum, apoi s-a transferat în zona imobiliară: SDC IMOBILIARE SRL, DSB IMOBILIARE (transferată către ginere), DDS CONSTRUCT SRL, BURGAU CONSTRUCT SRL, IMOBIL CONCRET SRL şi HODASAROM SRL.

Comenteaza