Goana după corporatişti. Cine plantează tinerii în birouri la Cluj

Goana după corporatişti. Cine plantează tinerii în birouri la Cluj
Coloşii economiei globale caută aici forţă de muncă tânără, pe care o comasează în clădiri de business de clasa A. Mai multe companii străine au solicitat anul trecut spaţii consistente de birouri la Cluj-Napoca.

„Marile centre universitare atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente pentru IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare, iar interesul pentru aceste orașe este în creștere, ceea ce va conduce la o efervescență pe piața de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani.

În 2017, focusul companiilor va fi să se dezvolte în principale orașe unde pot fi găsiți tineri studenți sau absolvenți cu abilități multilingvistice și tehnice, cum ar fi Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, unde piața de birouri este mai dezvoltată.  În anii următorii expansiunea va continua într-un ritm mai accelerat și în alte orașe universitare cum ar fi Craiova, Constanța, Pitești, Arad, Oradea, Galați.

În aceste oraşe secundare principalele opțiuni pe care le vor avea companiile vor fi să identifice dezvoltatori care pot livra clădiri de calitate și să semneze contracte de preînchiriere pentru a-și securiza spații de birouri la un nivel acceptabil de calitate”, a declarat Alexandru Petrescu, asociat în compania de consultanţă Esop.

Timişoara a depăşit Clujul
 
În 2016 au fost închiriate cu 53% mai multe spații de birouri în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Arad, Pitești decât în 2015, potrivit unei analize a Esop. Companiile incluse sunt Accenture, ce a închiriat birouri în București, Cluj-Napoca, Iași, HP (Cluj-Napoca, Arad) Deloitte, Huawei (București, Timișoara), Ericsson (București, Pitești). Spațiile închiriate în afara capitalei au fost de 71.560 mp.
 
Timișoara ocupa prima poziţie în topul închirierii de birouri în afara Bucureştiului, cu 35.795 mp, oraș în care au fost livrate și suprafețe mari de clasă superioară, urmat de Iași și de Cluj-Napoca, spații sub 4.000 mp fiind închiriate în Brașov, Arad și Pitești. Marile companii de IT&C au început să se extindă simultan în mai multe orașe, spațiile de birouri închiriate crescând cu 53% .

Proiecte alese: Sigma, Office, Liberty
 
În Cluj-Napoca au fost vizate clădirile Sigma Business Center (SBC), The Office și Liberty Technology Park. Au optat pentru extinderea de sedii companiile Arvato, SIG Combibloc, Quest Global, dar tranzacţia cea mai importantă a fost închirierea de către Accenture unui spațiu de birouri de 4.500 mp în SBC.

Gigantul american a cumpărat compania Evoline Cluj, pe care a înglobat-o în Accenture Industrial Software Solutions (AISS). Principalii parteneri de afaceri ai companiei sunt Siemens, BMW, Lego, ABB. AISS livrează servicii din Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Timişoara.
 
Grupul Accenture este specializat în consultanţă în management, soluţii tehnologice şi servicii de externalizare a proceselor de afaceri, având 336.000 de angajaţi în 120 de ţări. În anul fiscal 2014 a avut venituri de 30 miliarde de dolari.

La Timișoara au preluat spaţii noi de birouri Atos, Autoliv, Alcatel, Continental, ACI, Huawei, Carpatair, Toluna, Sustainalytics, Deloitte, iar la Iași, Amazon, Accenture, Bitdefender, Softvision. Esop este unul dintre principalii consultanți imobiliari ce lucrează de 14 ani în piața birourilor si pe piața rezidențială. 

Comenteaza