Vacile Angus, vedete la Cluj. Licitaţie în premieră naţională

Vacile Angus, vedete la Cluj. Licitaţie în premieră naţională
Prima licitaţie de bovine din această rasă desfăşurată vreodată în România va avea loc la Cluj. Atât fermierii, cât şi producătorii locali au devenit tot mai interesaţi de vacile care aduc profituri imense.

Asociația Aberdeen Angus România a decis ca anul acesta să organizeze în parteneriat cu DLG Intermarketing o licitaţie în premieră în ţara noastră în urma succesului avut anul trecut cu evenimentul “Angus din România, pentru întreaga Europă” din cadrul celui mai important târg de zootehnie din România, Agraria. 
 
Pe parcursul târgului de la Jucu, programat în perioada 6-9 aprilie, o zi va fi dedicată rasei Angus, cu prima licitație de bovine de carne din România în cadrul căreia investitorii vor avea posibilitatea să liciteze cele mai valoroase exemplare Angus de pe teritoriul României. De asemenea, pentru amatori va exista şi un show culinar cu preparate exclusive din carne de vită Angus, susţin organizatorii.
 
Anul trecut, la Agraria au participat 330 de expozanţi şi 800 de fermieri în zona demo "Tractor şi tractorist", 20.000 mp fiind ocupaţi de tehnică agricolă şi zootehnie. La târgul de la Cluj, care s-a mutat de la Expo Transilvania pe platforma Tetarom Jucu, au loc demonstraţii zilnice cu maşini de erbicidat, prezentări în ring de animale de rasă. Ediţia precedentă a consemnat un trafic de 19.600 vizitatori. 
 
Clujenii fac hamburgeri cu carne de la Sibiu
 
Familia Moldovan, din Sânnicoară, a introdus carnea de Angus în magazinele proprii din reţeaua Cosm-Fan, iar acum are în meniu hamburgerii preparaţi în aceste unităţi. „Vitele din rasa Angus, a căror carne o comercializăm în magazinele noastre, sunt crescute pe pășunile din Transilvania, în zona Sibiului. 
 
Nu li se administrează hormoni de creștere sau alte ingrediente artificiale, deoarece se dorește să beneficieze de o dietă cu aport nutritiv natural, pentru a se obține astfel un echilibru între carne și grăsime”, susţin întreprinzătorii clujeni. Carnea se poate prepara prin coacere, prin prăjire rapidă, prin prăjire îndelungată, sotare și alte feluri, însă cele mai cunoscute moduri de prepararea sunt fripturile și grătarul de Angus. Metoda de gătire se alege în funcție de piesa aleasă.

Printre reţelele comerciale care vând carnea Angus produsă la ferma Karpaten Meat din Sibiu se numără Metro şi Billa, cea din ferma de la Dostat-Alba se livrează restaurantelor din Transilvania şi din Bucureşti, iar cea de la Bukovina Meat, în zona Moldovei, însă fermierii locali vizează mai piaţa vest-europeană, unde solicitările sunt consistente, iar preţul plătit, mult mai mare. 
 
Profituri mari, dar nu în România
 
Creată în Scoția, în sec. XVIII, Aberdeen Angus a ajuns cea mai populară rasă de vaci de carne din România, primele exemplare fiind aduse aici în 2009. Această rasă semisălbatică este preferată de fermierii care pot să scoată animalele la pășune, iar Transilvania este un teritoriu optim. În România erau înregistrate 15.000 de Angus, majoritatea rasă pură, dar şi metişi, unii în combinaţie cu Bălţata Românească. 
 
Vitele Angus s-au adaptat uşor la condiţiile de pe păşunile din România, indiferent de locaţie, fiindcă rezistă la temperaturi între -40 şi +40 de grade Celsius. Hrănite adecvat, pot atinge  300-350 kg, în condiţiile în care muşchiul de vită ajunge pe piaţa europeană şi la 30-40 euro/kg. Carnea de vită este preferată în Vestul Europei, spre deosebire de România, unde predomină cea de porc şi de pui.

Au plecat din Scoţia, au ajuns în toată lumea
 
Vitele de acest fel au fost dezvoltate de la cele originare din regiunile Aberdeenshire şi Angus din Scoţia, cunoscute sub numele de Aberdeen Angus în cele mai multe părţi ale lumii. Hugh Watson este fondatorul rasei, având un rol esenţial în selectarea celor mai bune vite negre pentru turma sa. Taurul său favorit era Old Jock, născut 1842 şi a fost urmaşul lui Grey-Breasted Jock.

Lui Grey-Breasted Jock i-a fost atribuit numărul 1 în ierarhia genealogică a speciei. Despre o altă vită preferată a sa, vaca Old Granny, născută în 1824, documentele vremii spun că a trăit 35 de ani şi că a produs 29 de viţei. Pedigree-ul majorităţii vitelor Angus din zilele noastre poate fi urmărit plecând de la aceste două animale.

Comenteaza