Primul spital privat din Cluj-Napoca se deschide în primăvară

Primul spital privat din Cluj-Napoca se deschide în primăvară
Investiţia de 15 milioane de euro va fi funcţională în primul semestru din 2018. Clădirea de pe Calea Dorobanţilor va fi ridicată de bancherul clujean Horia Ciorcilă şi închiriată de reţeaua Regina Maria.

„Clujul are competenţe medicale importante la nivel naţional şi dispune şi de profesioniştii necesari; ceea ce aducem noi de la Bucureşti sunt certificările internaţionale. Avem mai multe unităţi medicale cu acreditări americane şi europene, iar tot acest proces foarte costisitor constă în verificări, inspecţii inopinate, auditări, reacreditări. Dacă nu menţii un nivel de calitate, îţi pierzi certificarea”, a explicat, la Cluj, Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate.
 
Primul spital cu servicii integrate din oraş va dispune de o suprafaţă de 7.000 mp, va ocupa şapte niveluri: parter, patru etaje supraterane, două subterane, având maternitate, secţii de chirurgie pentru adulţi şi copii, imagistică şi laborator, ambulatoriu mutidisciplinar. Aici vor lucra 300 de oameni, dintre care 150 medici. Conducerea reţelei estimează că 60% dintre pacienţi vor fi clujeni şi 40%, din zona Transilvaniei. 

Unde faci un spital: în centru sau la periferie?
 
„Am decis să facem spitalul în centru şi nu într-un cartier pentru că, dacă un copil va putea fi adus de părinte la spital în 20 de minute, este mai greu să aduci un medic să lucreze la periferie. În plus vom avea şi un call center, ai cărui angajaţi sunt interesaţi să poată veni cu transportul în comun.

Medicii vor fi recrutaţi atât din spitalele de stat, cât şi din mediul privat. Am semnat deja cu10 chirurgi renumiţi din Cluj, însă vom avea specialişti şi din Satu Mare, Baia Mare, Zalău care au terminat aici Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Avem inclusiv medici români care vin din Germania, Franţa, Italia, însă trebuie să ne preocupe mai mult menţinerea aici a celor din ţară decât aducerea în România a medicilor plecaţi în străinătate, mult mai greu de realizat, din moment ce majoritatea s-au integrat deja în acele ţări”, spune Chreih.

Metroul de Cluj, din nou pe tapet
 
Managerul reţelei consideră că zona Clujului poate deveni atractivă pentru industria medicală. „Noi nu am fi luat decizia de a înfiinţa aici un spital dacă reţeaua nu era prezentă de nouă ani. În afară de sectorul IT, care trebuie să aibă un nivel şi mai ridicat, Clujul ar mai trebui să aibă un sector de dezvoltare, de exemplu producţie industrială.

Nu văd un viitor aici pentru centrele de servicii externalizate, deoarece Clujul va deveni un oraş prea scump pentru aşa ceva. Aici trebuie create condiţiile pentru un oraş de 1 milion de locuitori, adică infrastructura care să permită această dezvoltare. Dacă ar avea şase noi cartiere în afară şi metrou dintr-o dată s-ar decongestiona oraşul”.
 
Reţeaua Regina Maria are la Cluj alţi 300 de angajaţi în policlinici, laboratoare, centre medicale, la care se vor adăuga cei din nou spital. Ea reuneşte la nivel naţional 4.500 de angajaţi şi colaboratori în 39 de locaţii şi dispune de patru spitale, trei centre de spitalizare de zi, două maternităţi, opt campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 20 de laboratoare de analiză.

Aceasta are 2,2 milioane de pacienţi şi un portofoliu de 430.000 de abonamente medicale. După achiziţiile din 2017 ale serviciului de ambulanţă privată Prompt URG şi laboratorului Santomar, Regina Maria va atinge o cifră de afaceri anuală de 120 de milioane de euro. 

Comenteaza