Piețele Clujului, raiul profitorilor FOTO

Piețele Clujului, raiul profitorilor FOTO
Halele agroalimentare ale Clujului sunt concepute pentru a ajuta micii producători locali să vândă ceea ce au în grădină sau pe câmp, iar pe locuitorii din oraș să aibă acces la produsele de aici. De fapt unii se folosesc de acest pretext pentru a vinde mărfuri de peste mări și țări luate ieftin din depozite angro sau marile magazine și revândute la liber, fără bon fiscal. O incursiune în Piața Mărăști dovedește toată această evaziune fiscală în masă făcută cu complicitatea autorităților.

Piața Mărăști este de fapt un imens bazar unde fiecare vinde oriunde și oricum, la stand, în gheretă sau pe marginea drumului. Mai nou se mănâncă pe trotuar - unde au fost amplasate strategic niște mese fără scaune - mititei de Someșeni, grătare, burgeri. 

Majoritatea standurilor cu cea mai bună expunere din hală sunt ocupate de produse care nu au nici în clin, nici în mânecă nu numai cu Clujul, dar nici măcar cu România. “Dom'le, nu prea merge vânzarea, nici nu știu dacă are rost să mai stăm pe aici” se plânge una dintre vânzătoarele de citrice. 

Munții de portocale, de clementine și de banane îi întâmpină încă de la intrare pe cumpărători. Avocado vin hăt din Africa de Sud și costă 5 lei bucata. Peste castraveții calitatea I pe care inițial scria România o precupeață a trecut cu markerul Grecia. La 8,50 lei kilogramul. 

Ardeiul gras vine din Spania, la 10 lei/kg, iar ardeiul iute, la 1 leu bucata, din Turcia ori din Spania. Poate vreți niște morcovi crescuți la Cluj, la 3 lei. Nu chiar din județ, ci de la câteva sute de kilometri mai încolo, după granița de vest. 

,

Sau niște struguri de pe dealurile Turzii? Eventual de pe dealurile Spaniei, la 12 lei/kg, ori din Republica Moldova, la 6,50 sau la 10 lei. Cică merele ar fi din România, dar sunt cam mari și cam de aceeași dimensiune.

Clementinele cresc și ele pe meleagurile clujene, mai precis în lăzile care vin la Cluj din alte țări mai calde, pentru că sunt aduse din Spania, la 3,99 lei/kg. 

De fapt hala agroalimentară se prelungește și pe trotuarele din zona Pieței Mărăști. Dacă la gherete s-ar putea să primești bon fiscal, în gangul la sensul giratoriu șansele sunt egale cu zero. Aici portocalele “FF dulci”, la ofertă de 1,99 lei/kg sunt debarcate direct din dubițe, în lăzi pe care scrie Interfruit Sicilia.

 

Mizeria în acest loc este la ea acasă, deși în zonă și-au deschis sedii mai multe bănci, showroom-uri sau clinici. Lăzi de carton, lădițe de plastic, mese din lemn, scaune boante sunt expuse în spatele tarabelor ruginite, iar cântarele sunt conectate la prelungitoare.

Roșiile din Mihai Viteazu au rămas acasă anul ăsta. Sunt prezente însă cele din Peninsula Iberică, foarte dulci. La numai 8,99 lei/kg. 

Pe producătorii locali îi găsești, câți au mai rămas, mai prin spatele pieței. Mai vând și ei câte un cartof, un dovleac, o ceapă sau niște verdețuri. Mai există o categorie de comercianți autohtoni: de produse locale silvice. Însă vânzătorii de brazi au dispărut între timp, iar jandarmii au preluat marfa. “Brazii ăștia nu-s de vânzare. Mergeți la Dedeman sau la Praktiker!” le sugerează, discret, oamenii legii.

 

Comercianți verificați în Mărăști și Mănăștur

La un control în pieţele Flora şi Ion Meşter, din cartierul Mănăștur, Poliția Locală a constatat vânzarea de produse nespecificate în carnetul de comercializare, vânzarea de mărfuri cu termenele de valabilitate expirate; lipsă verificări metrologice pentru cântare, neetichetarea corespunzătoare a produselor. Amenzile au fost de 4.700 de lei, cu retragerea de la vânzare a produselor neconforme. La ultimul control în Piața Mărăști Poliția Locală a dat amenzi de 17.160 de lei și a întocmit 15 procese verbale pentru nedeținerea documentelor necesare desfășurării de activitați comerciale la punctul de lucru, dar și pe partea auto.

Control la cântare în piețe și oboare

Direcţia Regională de Metrologie Legală a efectuat în această toamnă controale în pieţe, târguri şi oboare pentru a verifica exactitatea mijloacelor de măsurare: mai mulţi agenţi economici din Regiunea de Nord-Vest, dintre care 16 din Cluj-Napoca, dar și din Floreşti şi Turda. "În cadrul controlului s-au găsit mijloace de măsurare neconforme şi au fost date amenzi contravenţionale. În Oradea s-au dat amenzi de 10.000 de lei, în Satu Mare, de 15.000 de lei. Ultimele firmele controlate în Cluj-Napoca aveau toate cântarele conforme, legale", a declarat directorul adjunct Mircea Puşcă. 

Comenteaza