Interesul pentru clădirile de birouri scumpește prețurile la terenuri în Cluj

Interesul pentru clădirile de birouri scumpește prețurile la terenuri în Cluj
Prețurile la terenurile pentru clădirile de birouri s-au mărit cu până la 15% în ultimul an la Cluj-Napoca, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, puse la dispoziția ZIUA de CLUJ.

Valoarea totală a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ față de 2016 la nivel național, depășind pragul de 350 de milioane de euro. 70% din această valoare a revenit capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investițional, conform Colliers International România (CIR). 

„Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în 2017 din punctul de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. 

În capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International România.

Cerere mare pentru proiectele mici

Dinamismul sectorului rezidențial în achiziția de terenuri a venit aici ca urmare a capacității pieței de a absorbi atât proiecte mici, cât și proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condițiile în care, conform Comisiei Europene, dorința de a cumpăra o locuință a fost la cel mai crescut nivel postcriză. În București, cele mai active zone au fost centrul și nordul, datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, Floreasca - Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera.

În ceea ce privește interesul acordat achizițiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de țară decât în București. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Investitorii se uită cu interes către Cluj

Activitatea pe piața de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult în 2017 față de 2016, în special în capitală, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenți au achiziționat suprafețe pentru proiecte noi. Evoluția prețurilor la nivel național a fost similară cu cea din 2016, acestea crescând, în medie, cu 10-15% față de 2016. Dinamica lor a variat în funcție de regiune, astfel că anumite orașe sau zone din București și-au păstrat valorile din 2016.

Cu toate acestea, interesul pentru centrul și nordul capitalei și pentru orașele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieței de birouri (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) a determinat o tendință ascendentă a prețului terenurilor. Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu 15.000 specialiști care lucrează în 68 de țări. 

Comenteaza