Clădirile de birouri din Cluj, aspiratoare de studenţi

Clădirile de birouri din Cluj, aspiratoare de studenţi
Cea mai semnificativă dezvoltare pe piaţa birourilor o vor avea în următoarea perioadă oraşele Cluj-Napoca şi Timișoara, unde sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri cu suprafeţe de câte 90.000 mp.

Stocul de spaţii de birouri din Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov va creşte cu până la 40% până la finele anului viitor şi se va apropia de pragul de 1 milion mp. La jumătatea acestui an stocul din aceste oraşe însuma doar 700.000 mp, comparativ cu un nivel de 2,6 milioane mp în Bucureşti, potrivit companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox. 
 
"Este normal ca dezvoltarea pieţei de spaţii de birouri să înceapă în capitale, unde se află sediile celor mai mari firme şi instituţii publice, însă pe măsură ce competiţia pe forţă de muncă devine din ce în ce mai acerbă companiile caută să se extindă şi în alte centre universitare importante, unde găsesc forţă de muncă bine pregătită, iar nivelul salarial este uşor mai scăzut. Vedem un potenţial semnificativ de creştere a pieţei de birouri din afara Bucureştiului”, a declarat Mădălina Cojocaru, asociat în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Oraşele regionale depăşesc capitala. Cumulat

În prezent, stocul de spaţii de birouri din oraşele respective este cu 73% mai mic decât în Bucureşti, deşi numărul cumulat de studenţi din cele patru municipii este cu 5,6% mai mare decât în capitală. Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică arată 181.734 de studenţi în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, faţă de 172.038 în Bucureşti.

Un astfel de decalaj în dezvoltare există şi între oraşele regionale din Polonia, comparativ cu Varşovia. În timp ce stocul modern din Varşovia a depăşit pragul de 5 milioane mp, în Cracovia, Lodz, Katowice şi Wroclaw suprafaţă cumulată a clădirilor de birouri este de 2,7 milioane mp. În privinţa potenţialului de a găsi angajaţi cu studii superioare, în Varşovia sunt înregistraţi 249.000 de studenţi, în timp ce în oraşele menţionate numărul lor este aproape dublu, 471.000.

Clujul are 4,4 metri pătraţi de birouri per student
 
În ceea ce privește densitatea spațiilor de birouri raportată la numărul de studenți, în Varșovia sunt 21 mp/student, iar în București, 15 mp/student. Orașele regionale din Polonia au între 4,5 mp/student, în Lodz, și 6,7 mp/student, în Wroclaw, în timp ce, în Iași sunt 3,4 mp/student, în Timișoara sunt 3,6 mp/student, în Cluj-Napoca 4,1 mp/student, iar în Brașov, 4,4 mp/student.
 
Cea mai semnificativă dezvoltare o vor avea în următoarea perioadă Timișoara și Cluj-Napoca, unde sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri pe 90.000 mp în fiecare oraş. Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală. Departamentul de birouri al agenţiei a închiriat de la începutul anului spații cu o suprafață cumulată de 50.000 mp în clădiri din București și din țară.

Comenteaza