25.000 de euro gratis pentru afacerile tinerilor din Cluj

25.000 de euro gratis pentru afacerile tinerilor din Cluj
35 de planuri de afaceri inițiate de tineri din această parte a țării, dintre care 15 din zona Clujului, vor beneficia de finanțări gratuite de până la 25.000 de euro în cadrul unui program cu fonduri europene. Proiectele au fost prezentate joi la Centrul Cultural Casino din Cluj-Napoca.

„Tinerii investitori vor înființa firmele, vor face angajări și, cu puțin noroc, se vor dezvolta. Asta înseamnă o șansă mare, dar nu înseamnă nimic dacă nu vor munci și nu se vor implica. Suntem în măsură să urmărim evoluția lor o perioadă, firmele urmând să funcționeze cel puțin trei ani, timp în care pot să se adapteze din mers, să învețe din greșeli și, de ce nu, să crească”, menționează Silviu Ispas, director executiv al Pactului Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială (PROIS-NV). 

„Cel mai greu este să îți deschizi propria afacere, iar acest program oferă exact ceea ce ai nevoie mai mult: primești bani la început. Tinerilor este important să le dai încredere în forțele lor. Totuși, dacă în șase luni vezi că nu ai trecut pe profit, mai bine închizi firma. În trei ani ar trebui să ai un profit de cel puțin 100.000 de euro. De remarcat este și faptul că toate proiectele selectate pentru finanțare au componenta afacerii online. Fără aceasta nu ai cum să reziști pe piață”, precizează Gheorghe Orzan, managerul programului. 

 „Încă din liceu făceam diverse proiecte video și mi-am dat seama de puterea mesajului audiovizual. Voi înființa o platformă pe internet pentru a susține creatorii de film independenți. Am observat că sunt sute de materiale bune care participă la festivaluri de profil ce mor la stadiul de proiect pentru că nu își găsesc finanțare. Platforma va avea mai multe roluri: ca aceste filme să ajungă la public, prin descărcări în sistemul pay per view, dar și să intre atenția marilor case de producție”, spune Alexandru Vlad, proaspăt proprietar al firmei Filmastic Cluj. 

„Ca tânăr antreprenor, ai nevoie de un dram de nebunie să îți riști propriii bani, să riști banii europeni, banii părinților sau banii băncii. Din păcate, asistăm chiar la nivel european la o evoluție îngrijorătoare a șomajului în rândul tinerilor. Tinerii își caută un loc al lor pe piața muncii, dar nu întotdeauna își găsesc în specialitatea lor, de aceea antreprenoriatul reprezintă o soluție. În Croația 45% dintre șomeri sunt tineri până la 25 de ani, în Italia 42%, în Spania 53%, în România 24%. Important este ca și angajatorii să vină cu soluții față de pregătirea studenților, nu doar să se plângă că aceștia nu sunt pregătiți pentru ceea ce li se cere atunci când ajung la companii”, remarcă Mihaela Luțaș, prorector al Universității Babeș-Bolyai.

„Înainte să consumăm, trebuie să producem. O țară care gândește cum să creeze locuri de muncă și nu cum să cheltuie banii pe care nu îi are – exemplul nefericit al Greciei – este exemplul de urmat. Locul de muncă pe care îl creează este cel mai important pentru orice societate. Eu sfătuiesc tinerii să se îndrepte către sectorul privat în detrimentul celui public”, afirmă primarul Clujului, Emil Boc.

Programul NewBiz, derulat de Academia de Studii Economice și PROIS-NV și finanțat din Fondul Social European, are la dispoziție fonduri de 1 milion de euro. Până acum au fost selectate 35 din cele 58 de proiecte înscrise din Regiunile Nord-Vest și Vest, respectiv cel puțin două în fiecare dintre aceste 10 județe, cele mai multe fiind din Cluj. Majoritatea se axează pe industria informatică, publicitate, activități recreative și turism.

Firmele trebuie să fie inițiate de tineri între 18 și 25 de ani sau de femei, să creeze cel puțin două noi locuri de muncă, să fie ținute în funcțiune trei ani. Banii europeni vor fi virați în perioada august-decembrie, cu mențiunea că investitorii trebuie să contribuie cu o cofinanțare de 2% din valoarea proiectului. De asemenea, NewBiz include activități de consultare, formare și asistență specializată pentru 410 de persoane din cele două regiuni: tineri și femei înscriși în învățământul superior. Proiectul se derulează pe o perioadă de 10 luni. 

Comenteaza