A dispărut Napolact. Războiul fuziunilor, pierdut de Friesland

A dispărut Napolact. Războiul fuziunilor, pierdut de Friesland
Producătorul de lactate Napolact Cluj a fost dizolvat din acest an, prin înglobarea sa în compania FrieslandCampina România (FCR) care face parte din grupul olandez cu aceeaşi denumire.

Fuziunea dintre FCR şi Napolact SA a fost consfiinţită oficial la început de an. „Dizolvare fără lichidare, fuziune din data de 9 februarie 2016” consemnează Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în dreptul Napolact Cluj. Societatea cu sediul pe Calea Baciului înregistra anul trecut o cifră de afaceri de 165 de milioane de lei şi o pierdere de 11,8 milioane.

Aceasta mai avea doar 175 de angajaţi. Compania care a absorbit-o, FCR înregistra afaceri de 393 de milioane de lei, cu 241 de angajaţi, dar şi o pierdere anuală de 13 milioane de lei. Ca afaceri totale, grupul nou format s-ar clasa pe locul doi pe piaţa românească, după Lactalis, dar înainte de Danone. 

Lactalis, un conglomerat local de patru firme
 
Francezii de la Lactalis au cumpărat în ultima perioadă societăţile Covalact şi Albalact, la care se adaugă companiile locale Lactalis România şi Dorna Lactate. În aceste condiţii, afacerile grupului Lactalis în România pe anul trecut se ridică la 839 de milioane de lei. Dacă primele trei au ieşit pe profit, Dorna Lactate a acumulat o pierdere de 13,1 milioane de lei în 2015.

Dorna Lactate a fost prima achiziție a Lactalis pe piața românească, în 2008, de la omul de afaceri Jean Valvis, urmate în acest an de Albalact, fondată de Raul Ciurtin, și Covalact, controlată de fondul de investiții SigmaBleyzer Southeast European IV, conform site-ului Profit.ro.
 
Lactalis este lider mondial în industria procesării laptelui, deținând branduri precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are 75.000 de angajați și 200 de fabrici localizate în 43 de țări la nivel mondial. În 2015, grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

Printre companiile importante din piaţa românească mai figurează Fabrica de Lapte Brașov (Olympus, Grecia) – afaceri de 338 de milioane lei, Hochland (Olanda) - 216 milioane şi Simultan Timiș (România) – 143 de milioane, deținută de familia Floare și Ioan Herbai.
 
Friesland şi-a făcut departament pentru fermieri
 
FCR a inaugurat un departament de dezvoltare a relației cu fermierii, cu rolul de a monitoriza implementarea programelor de dezvoltare a fermelor din Transilvania care furnizează laptele pentru brandul Napolact și creșterea sustenabilă a rețelei de ferme partenere. FCR este prezentă în România cu brandurile Napolact, Frico, Milli, Oke, Dots și colectează laptele de la o rețea extinsă de fermieri din Ardeal.
 
„Departamentul își propune să sprijine fermierii în mod proactiv și în același timp să extindă lista de ferme partenere care contribuie la dezvoltarea brandului Napolact, cel mai important din portofoliul nostru. Ne vom asigura că partenerii noștri fermieri au acces la resurse și cunoștințe de ultimă generație” a declarat şeful departamentului, Laurenţiu Gioroc
 
Parteneriatul include programe de pregătire pentru fermieri: creșterea calității și cantității laptelui furnizat de ferme, scăderea costurilor pentru fermieri, creșterea numărului de vaci per fermă până la o dimensiune optimă pentru a asigura sustenabilitatea acestora pe termen lung și reducerea pierderilor. Echipa de experți furnizează fermierilor informațiile și sprijinul necesar pentru a îmbunătăți procesele din cadrul fermelor și gestionează programele de training.

Vânzări în serie, personal diminuat

În 2006, Napolact a vândut fondului de investiţii Morava, cu 4,2 milioane de euro, spaţiile sale de pe Bd. 21 Decembrie din municipiul Cluj-Napoca, unde funcţiona principala fabrică, şi s-a mutat pe Calea Baciului. Fostul sediu a fost demolat de noul proprietar, locul fiind lăsat liber pentru un supermarket, sedii de birouri şi în curând un bloc de 12 etaje.

Fabrica din Huedin a Napolact şi-a încheiat activitatea de producţie în 2008, divizia de îngheţată a fost vândută grupului Unilever, iar unitatea de producţie de la Ţaga şi-a închis porţile, fiind luată apoi în administrare de către fermierii clujeni.
 
Top producători România

(afaceri, rezultat net, salariaţi)
 
Lactalis..........839 mil. lei...........+6,5 mil lei............1.409
Friesland........558 mil. lei...........-24,8 mil. lei............416
Danone..........484 mil. lei...........+13,3 mil. lei...........424
Olympus........228 mil. lei...........+0,3 mil. lei.............324
Hochland........216 mil. lei...........+19,0 mil. lei...........312
 
Sursa: ZIUA de CLUJ - MFP   

Comenteaza