A prevestit criza din 2008, iar acum mai anunţă una. "Se va resimţi în 2016"

A prevestit criza din 2008, iar acum mai anunţă una.
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza, a declarat recent că SUA se situează în mijlocul unei bule investiţionale. Anul viitor ar putea aduce unele câştiguri pe diverse pieţe financiare, dar bula, mai mare decât cea de dinaintea recesiunii din 2008, ar putea exploda în 2016.

În luna februarie a anului trecut, profesorul universitar Nouriel Roubini a spus că pieţele americane se confruntă cu „mama bulelor de active". Din cauza creşterii lente şi a inflaţiei reduse din statele lumii, există o lichiditate care poate duce la inflaţia activelor, a spus Roubini. „Cred că această efervescenţă de pe pieţele financiare va continua, de la acţiuni la credite şi ipoteci şi în câţiva ani, cel mai probabil, inflaţia va degenera într-o bulă care se va sparge. Cred că multe pieţe sunt deja suprasolicitate. Consecinţele se vor resimţi în 2016".

Sfatul lui Roubini pentru investitori este să nu injecteze prea mulţi bani în acţiunile americane ale unor companii din domeniul biotehnologiei, tehnologiei şi social media, chiar dacă vor creşte. Pieţele emergente care importă mult petrol vor beneficia de preţurile mici şi sunt mai atractive pentru investiţiile sigure, consideră economistul.

Nouriel Roubini s-a născut în Istanbul (Turcia), într-o familie de origine evreiască, iar la vârsta de 2 ani familia sa s-a stabilit la Teheran (Iran). Între anii 1962 și 1983 a locuit în Italia, unde a urmat studii economice la Universitatea Bocconi din Milano și apoi s-a mutat în SUA, unde a obținut doctoratul în economie internațională la Harvard în 1988. Are cetățenie americană și vorbește patru limbi: ebraică, persană, italiană și engleză.

O bună parte din anii '90 a fost cercetător și a predat la Universitatea Yale, iar apoi a lucrat, în New York, la FMI, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, Banca Mondială și Bank of Israel. În 1998 a lucrat în Consiliul economic de la Casa Albă, în timpul administrației Clinton, iar apoi la Departamentul de Finanțe al SUA.

În prezent este profesor universitar al Școlii de Afaceri Leonard N. Stern din cadrul Universității din New York.

 

Comenteaza