Adio, dar rămân cu Mechel!

Adio, dar rămân cu Mechel!
Odiseea continuă: angajaţi, dar în şomaj tehnic. Administratorul societăţii a dispus, marţi, anularea previzelor în cazul celor 148 de angajaţi care urmau să fie concediaţi în cursul acestei luni.

Combinatul funcţionează în sistem de avarie, iar cei 148 de salariaţi care urmau să fie disponibilizaţi lucrează de acasă şi sunt plătiţi cu 75% din bani.

Potrivit sindicaliştilor, măsura administratorului a venit în urma deciziei instanţei, potrivit căreia disponibilizările nu s-au făcut în conformitate cu prevederile legale.

Teoretic, cei 148 de angajaţi încă sunt pe statele de plată ale combinatului Mechel. "S-a revenit la starea iniţială. S-au anulat preavizele, conform deciziei instanţei, iar ordinul a venit ieri (marţi - n. red.), de la conducere. Ei rămân angajaţi şi s-a specificat şi cum sunt pontaţi, cu 75% din bani. Oamenii stau acasă pentru că nu e de lucru pentru toată lumea. Conform contractului, dacă e nevoie de ei, se prezintă la muncă în 24 de ore", a arătat liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu. Practic, ar fi vorba de şomaj tehnic. "Oamenii sunt într-un fel de şomaj tehnic, iar salariile sunt suportate de câtre angajator", a admis liderul Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş.
Cei 148 de salariaţi ar putea să-şi primească noi previze din clipă în clipă. Tribunalul a anulat actele, nu procedura în sine. "Judecătorul sindic a decis anularea actelor nu a procedurii în sine. Dacă situaţia nu se redresează şi nu se găsesc alte oportunităţi de investiţii, administratorul ar putea comunica oricând instituţiilor statului şi sindicatului o nouă decizie de restructurare a personalului", a explicat Ilcaş.

Sindicatul Mechel a contestat în instanţă măsura concedierii colective. Reprezentanţii salariaţilor au arătat, atunci, că decizia a fost ilegală pentru că nu s-a justificat nici din punct de vedere al producţiei, dar nici din punct de vedere financiar, combinatul având încasări şi pentru luna iunie. La ora actuală, la Mechel Câmpia Turzii mai funcţionează o singură secţie - trăgătoria de oţel.

 

Comenteaza