“Desant” srilankez la fabrica De’Longhi din Cluj. Au venit zeci de asiatici

“Desant” srilankez la fabrica De’Longhi din Cluj. Au venit zeci de asiatici
Unul dintre contingentele de muncitori sosite din Sri Lanka în România | Foto: Jurnal Bihorean

Producătorul de espressoare de cafea De’Longhi și-a adus personal din Asia la fabrica sa din Jucu, în lipsa forței de muncă disponibile la nivel local.

“Companii importante au apelat la muncitori din Asia chiar și în timpul pandemiei. Anul trecut, De’Longhi a angajat mai mult de 30 de srilankezi în fabrica de la Jucu, cea mai mare unitate de producție din Europa a grupului italian” au precizat reprezentanții Lumo HR Sibiu, agenție de plasare a forței de muncă din Asia.

Cea mai bună ofertă din țară

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a selectat oferta De'Longhi România, dintre cele primite la nivel național, privind preluarea a 33 muncitori din Sri Lanka. Compania a asigurat transportul București – Cluj, cazare în apropierea fabricii și contracte de muncă, respectând aceleași condiții de salarizare și de pregătire ca ale angajaților români. ”Decizia de a accepta oferta de preluare a muncitorilor rămași fără contract ne bucură foarte mult. Am putut remedia o situație dificilă pentru acești oameni, într-un timp record și am demonstrat celor care aleg să părăsească România pentru munci sezoniere că există de lucru aici, acasă, în condiții corecte, de respect și de securitate”. 

Au preluat și clujenii de la Nokia

La începutul acestui an, De’Longhi și-a propus să angajeze 60 de montatori electromecanici pentru fabrica din parcul industrial Tetarom III. Producţia uzinei merge preponderent la export. De’Longhi a intrat cu producția în România odată cu preluarea halelor Nokia din Tetarom III, unde fabrică acum aparate de uz casnic. Aici s-a angajat să realizeze o investiţie de 32 de milioane de euro, beneficiind de un ajutor de stat din România de 12,5 milioane de euro. Nokia a închis fabrica din Jucu în 2011, concediind 2.000 de angajaţi, după ce a renunţat şi la centrul său de cercetare din Cluj-Napoca, unde activau 120 de specialişti. Ulterior, o parte dintre angajaţii de la Jucu au fost preluaţi de italieni.

“Piața muncii dă semne puternice de revenire. Tot mai multe companii din România iau din nou în calcul angajarea de muncitori din Asia. După mai multe luni în care au pus pe lista de așteptare importul de muncitori străini, companii, în special din producție și construcții, se gândesc din nou să apeleze la angajarea de muncitori din acest continent”, menționează o analiză a agenției.

De la începutul anului, Lumo a primit tot mai multe solicitări din partea unor angajatori din România, interesați să-și completeze echipele cu muncitori străini, agenția fiind specializată în recrutarea de personal din țări ca Nepal, India, Filipine, Sri Lanka, Vietnam sau Bangladesh.

“Muncitorii din Asia sunt apreciați pentru că aduc stabilitate în echipele în care lucrează, se adaptează ușor, sunt mereu deschiși să învețe lucruri noi, sunt harnici și responsabili. Pentru ei, un loc de muncă în Europa este o oportunitate extraordinară, pentru că astfel își pot întreține familiile, și cei mai mulți dintre ei profită din plin de această șansă”, explică reprezentanții Lumo.

Nu toți se integrează

Valtryp, companie cu capital românesc din domeniul automotive, a integrat peste 20 de muncitori din Sri Lanka în fabrica din Oradea. “Sunt foarte mulţumit de ei. Iniţial am adus 21, dar şapte, care nu s-au adaptat, au plecat în altă parte. Pe ceilalţi două luni i-am şcolit, a treia lună a fost de probă. După patru luni pot să spun că sunt bine pregătiţi, iar după şase luni încep să lucreze cu profit", spune fondatorul Valeriu Trip.

MMPS a stabilit că numărul maxim de muncitori străini ce pot fi aduși în România, în acest an, va fi de 25.000, cu 5.000 mai mic decât în 2020. Decizia de reducere a contingentului de lucrători străini a fost luată în baza datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Chiar și într-un an în care cele mai multe companii și-au regândit planurile de recrutare, IGI a emis, în primele 10 luni din 2020, 17.578 de avize de angajare sau detașare.

Asia, un izvor de nesecat 

Mai multe companii cu activitate la Cluj, în special multinaționale, au ales să își aducă oameni din state cu un nivel de trai mai scăzut. Fabrica de panificație La Lorraine (Câmpia Turzii) a recrutat 50 de vietnamezi, programând și alt doilea lot, deoarece nu mai avea personal care să susțină extinderea. Zona Turda - Câmpia Turzii este un perimetru unde s-au închis ori și-au redus drastic activitatea combinate metalurgice și de prelucrarea a sticlei, fabrici de produse chimice sau materiale de construcții. 

VEZI Clujul, micul Vietnam

Numai combinatul Industria Sârmei, vândut de concernul Mechel firmei Invest Nikarom București, concentra, în 2007, 3.700 de angajați. Totuși, nu toți angajații concediați în zonă au fost dispuși să reintre în producție, în condițiile propuse de noii angajatori. Lanțul de supermarketuri Profi a adus la Cluj un prim grup de lucrători asiatici, la depozite. În magazine au fost înrolați străini, îndeosebi studenți cu drept de muncă, având program de patru ore, proveniți din Indonezia, Maroc, Turkmenistan, Republica Moldova. 

Brutarii concediați, invitați la Cluj 

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, le-a propus, anul trecut, celor doi muncitori din Sri Lanka pe cale să fie concediați la o brutărie din comuna Ditrău (Harghita) locuri de muncă la Cluj. „Am decis să îi contactăm pe cei doi, având convingerea că își vor putea găsi un loc de muncă la una dintre instituțiile subordonate CJ: societățile din Tetarom, Clujana sau Agro Transilvania”. Comunitatea din Harghita nu i-a acceptat pe muncitorii asiatici, aduși în localitate de proprietarii fabricii de pâine.

Comenteaza