Update Clujul, micul Vietnam. Val de angajați asiatici în producție și comerț

Clujul, micul Vietnam.  Val de angajați asiatici în producție și comerț
Angajații vietnamezi reprezintă aproape 10% din forța străină de muncă a României

În criză mare de angajați, tot mai multe companii cu activitate la Cluj, în special multinaționale, aleg să își aducă oameni din țări mai sărace (decât România). Fabrica de panificație La Lorraine a recrutat un prim lot de 50 de vietnamezi și "amenință" să aducă alt doilea lot, altfel nu va mai avea personal care să susțină extinderea unității, programată pentru acest an.  

La Lorraine România (LLR) și-a mărit echipa cu 50 de vietnamezi la Câmpia Turzii. Măsura vine în contextul crizei acute de personal cu care se confruntă angajatorii, dar și a creșterii capacității de producție a fabricii, care va avea loc în acest an.

Aducerea de angajați din străinătate este o necesitate, deoarece criza de personal afectează afacerile, în special zona de producție, conform conducerii LLR. În ultimii ani, în zona Clujului au apărut multe fabrici, însă numărul de persoane dispuse să se angajeze a rămas același. În 2018, numărul de locuri de muncă neocupate la nivel național se ridica la 64.000.

Multe companii se luptă pentru a atrage un număr restrâns de angajați. În România sunt angajați 17.000 de cetățeni din afara Uniunii Europene (1.600 din Vietnam). LLR a luat decizia importului de personal din Vietnam după mai multe încercări de a angaja muncitori din țară.

„Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre Centrul și Sudul Europei în perioadele de primăvară și vară. Fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut ca defavorizate”, a declarat Răzvan Boșomoiu, general manager LLR.

Nu știu limbi străine și învață meserie din pictograme

Nevoia de personal este cu atât mai mare cu cât, în 2019, LLR își va mări capacitatea de producție. Pe lângă acțiunile de recrutare locală, La Lorraine a decis să acopere o parte a personalului suplimentar necesar cu lucrători vietnamezi.

„Am adaptat procesul de instruire provocării pe care o avem de a integra personal care nu vorbește limba română și nicio altă limbă de circulație internațională. Prima măsură a fost traducerea documentației în limba vietnameză. Am dezvoltat pictograme care să explice acțiunile la care vor lua parte.

Procesul de învățare are o componentă de instruire teoretică și o perioadă la locul de muncă alături de un operator cu experiență. Produsele La Lorraine sunt fabricate în România, cu ingrediente românești, prin munca în echipă a 200 de români și 50 de vietnamezi.

Acțiunile care susțin procesul de recrutare continuă în toată perioada care urmează. Intenționăm să creștem echipa cu 50 de operatori recrutați local. Echipa noastră de recrutare așteaptă cu interes candidați”, spune Boșomoiu.

La Lorraine este cea mai mare fabrică de produse de panificație și patiserie congelată din România, fiind principalul furnizor de panificaţie congelată  pe plan intern și pe plan extern. LLR se află printre angajatorii constanți din zona Câmpia Turzii, având 250 de salariați.

Toată lumea te-ar angaja pe salariul minim”

“Am muncit un număr de ani în altă țară și pentru a avea un venit lunar mai mare decât un cetățean al acelei țări a trebuit să arăt că muncesc mult mai mult decât acel localnic. Un membru al familiei - după 27 de ani munciți în afara țării - a dorit să rămână în țară (județul Cluj) a trimis CV-uri la mai mulți angajatori și nu a primit nici măcar un telefon sau e-mail. Doar un simplu răspuns că i se poate oferi salariul minim din partea unui angajator local, așa că a hotărât că e mai bine să continue acolo”, relatează un cititor al ZIUA de CLUJ.

Au fost concediați mii de oameni, dar e criză de angajați

Zona Turda - Câmpia Turzii este un perimetru unde s-au închis ori și-au redus drastic activitatea combinate metalurgice și de prelucrarea a sticlei, fabrici de produse chimice sau materiale de construcții. Numai combinatul Industria Sârmei, vândut de concernul Mechel firmei Invest Nikarom București, concentra, în 2007, 3.700 de angajați.  

Profi testează primul lot din Asia la Cluj

Lanțul de supermarketuri a adus aici un prim grup de lucrători asiatici, la depozite. “În măsura în care ei se vor adapta condițiilor din România, suntem pregătiți să angajăm apoi un număr considerabil mai mare de astfel de persoane", spune Gabriel Pâslaru, PR manager al companiei. În magazine au fost înrolați 14 angajați străini, îndeosebi studenți cu drept de muncă, având program de patru ore, proveniți din Indonezia, Maroc, Turkmenistan, Republica Moldova. Competitori din retail ca Lidl și Kaufland au mărit salariile minime nete la 2.000-2.200 de lei pentru a reține angajații.

Comenteaza