Afacerile clujene "înverzesc" cu ajutorul fondurilor norvegiene

Afacerile clujene
Investitorii clujeni se orientează încet, încet spre tehnologiile “verzi”, prietenoase cu mediul. Este şi cazul unei firme din Apahida, care a inaugurat, marţi, noi investiţii tehnologice, realizate prin fonduri norvegiene în cadrul programului “Inovare verde în industria din România”.

Ikon Ideea a deschis porţile unei hale de producţie dotate cu noi linii tehnologice. Pe scurt, firma a înlocuit echipamentele și tehnologiile actuale cu unele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, având ca scop reducerea efectelor nocive, dar şi îmbunătăţirea competenţelor tehnice ale angajaţilor și consolidarea relaţiilor cu partenerii norvegieni.

În sediul din apropierea municipiului Cluj-Napoca, firma produce construcţii metalice clasice (hale industriale etc.) şi constructii metalice special pentru industria hidroelectrică (componente necesare construcţiilor de hidrocentrale mari) pentru producători din Norvegia, Finlanda, Islanda sau Elveţia.

"Există o nevoie clară a companiilor româneşti de a-şi adapta continuu tehnologia şi knowhow-ul, de a-şi transforma procesele clasice de producţie în sisteme productive prietenoase cu mediul înconjurător. Suntem onoraţi de faptul că Ikon Ideea este una dintre cele 34 companii româneşti care au beneficiat de finanţare nerambursabilă din fonduri norvegiene pentru Inovare în Industria Verde, pe Apelul de Proiecte lansat în August 2013. Unul dintre considerentele care ne-au determinat să aplicam în cadrul acestui program a fost parteneriatul vechi de caţiva ani cu Rainpower - Norvegia şi activitatea din domeniul construcţiei de componente și subansamble pentru hidrocentrale", a declarat Cristian Dreptate, director Ikon Ideea.

Valoarea totală eligibiă a proiectului "Thinking for the future" a fost de 688.300 euro, din care 350.000 de euro au reprezentat asistenţă financiară nerambursabilă din partea fondurilor norvegiene, iar 341.300 de euro au reprezentat contribuţia proprie a beneficiarului.

"Acest proiect a însemnat o oportunitate de a întări relaţiile de business cu partenerul norvegian, Rainpower - lider mondial pe producţia de hidrocenrale-, ei având deja o tradiţie de colaborare înainte de a apărea această oportunitate de finanţare în cadrul granturilor norvegiene în care se presupunea ca o companie românească, în parteneriat cu una norvegiană, depun împreună un proiect pentru a primi finaţare. Cea mai mare parte a proiectului constă în investiţii în echipamente şi tehnologii noi de producţii. Practic <<green industry>> înseamnă să îţi schimbi tehnologia, dar cu una prietenoasă cu mediul, adică te şi dezvolţi, dar ai şi grijă de mediul înconjurător", a explicat Alina Bîrsan, consultant în implementarea proiectului.

La inaugurarea noii hale de producţie a fost prezent şi Ambasadorul Norvegiei în România, Dna. Tove Bruvik Westberg, care a subliniat importanţa tehnologiilor prietenoase cu mediul, dar şi modul în care Guvernul norvegian se arată a fi un ajutor de nădejde în dezvoltarea unor industrii "verzi". "Obiectivul general al programului este acela de a ajuta companiile private din România și ONG-urile în a identifica soluții prin care activitățile lor să devină mai prietenoase cu mediul., în a dezvolta și implementa tehnologii inovative, și, nu în ultimul rând în a facilita și menține contactul cu partenerii norvegieni", a punctat acesta.

Programul "Inovare Verde în Industria din România" face parte din Granturile SEE si Norvegiene. Este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deținută de Ministerul Norvegian al Comerțului și Industriei și de municipalitățile județene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene.

Comenteaza