Afacerile EnergoBit în primul an după vânzare

Afacerile EnergoBit în primul an după vânzare
Grupul lucrează la parcul eolian din Tulcea, dar a blocat deocamdată investiţiile programate în proiecte fotovoltaice. EnergoBit pregăteşte, însă, extinderea pe pieţele externe şi a dat drumul fabricii de transformatoare de la Cluj.

În primul trimestru al anului viitor intră în funcţiune parcul din Nalbant, conform graficului anunţat de conducerea grupul care apare în topul primelor zece companii locale după cifra de afaceri. 2013 este primul an în care companiile din grup acţionează în formulă nouă, după tranzacţia încheiată la finalul anului trecut, când un fond de investiţii polonez şi BERD au intrat în acţionariat.

La final de martie 2014 ar trebui să intre în funcţiune prima etapă din proiectul acum în lucru la Tulcea, în Nalbant. Parcul va produce energie prin sisteme eoliene cu o putere instalată de 12 MW în prima etapă şi 27 MW la încheierea proiectului. Ca investitor oficial apare societatea Enex, parte a grupului clujean. Societatea are ca locaţie pentru realizarea parcului eolian Nalbant/ Trestenic extravilanul comunei din judeţul Tulcea, potrivit raportul de mediu la Planul Urbanistic Zonal. Parcul ocupă 65,6 ha, suprafaţa de teren necesară amplasării turbinelor eoliene fiind obţinută ca drept de concesiune pe 49 ani de la autorităţile locale. "Pe proiectul din Tulcea lucrăm conform graficului: până în 31 martie se vor pune în funcţiune primii 12,5 MW, iar până la finalul anului viitor şi restul până la 27. Prima etapă presupune o investiţie de 21 de milioane de euro, din care jumătate vine din fonduri europene. Investiţia totală este de aproximativ 30 de milioane de euro, însă prima fază are nevoie de un buget mai mare fiindcă aici intră şi pregătirea infrastructurii", a explicat Ştefan Gadola, vicepreşedinte EnergoBit.
Proiectele eoliene vor genera şi în 2013 o parte importantă din afacerile grupului, potrivit estimărilor conducerii grupului care este implicat în mai multe proiecte de energie verde, ca furnizor sau investitor. EnergoBit are deja în portofoliu o serie de proiecte în acest sector, ca furnizor de servicii de proiectare şi de execuţie electrică în domeniul parcurilor eoliene.

Conducerea grupului a anunţat că va dezvolta şi o serie de proiecte proprii de parcuri fotovoltaice, în jurul Clujului, în Baciu, dar şi în sudul ţării. Iniţial, estimările erau că lucrările ar putea demara în aprilie, dar planurile au fost amânate din cauza recentelor modificări de legislaţie, care, spun investitorii, aduc necunoscute în planurile de dezvoltare. "Linia "verde" merge bine. Nu foarte bine, dar bine. Ducem înainte proiectul de la Tulcea, pentru care am obţinut finanţare europeană, dar cu celelate suntem în aşteptare, pentru clarificarea legislaţiei", a spus Gadola. În acest an, în martie, a devenit operaţională şi fabrica de transformatoare a EnergoBit din parcul industrial Tetarom I din Cluj, unde se află şi sediul companiei. Finalizarea unităţii a fost iniţial anunţată pentru 2011. Tot în 2013 au fost extinse activităţile de service şi urmează extinderea activităţii pe pieţe externe, conform conducerii grupului: compania are sau negociază contracte în Serbia, Franţa, dar şi în Turkmenistan, Azerbaidjan sau Qatar, pe domeniul lucrărilor electrice.

EnergoBit a anunţat la final de 2012 că a încheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care a devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) au rămas în acţionariat. Perimetrul tranzacţiei cuprinde activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă, respectiv Enex şi EnergoBit Renewable. Grupul EnergoBit a fost înfiinţat în 1990 de antreprenorii clujeni Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Péter Pál. Grupul cu sediu la Cluj cuprinde 16 societăţi, are sucursale în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa şi Craiova. Cu o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de lei, una dintre firmele din grup, EnergoBit, s-a poziţionat pe locul 6 în topul pe 2012 al companiilor cu sediu în Cluj.

Etichete
Comenteaza