Alocaţii mai mari din 2019. Câţi bani ar putea primi copiii de la 1 ianuarie - proiect

Alocaţii mai mari din 2019. Câţi bani ar putea primi copiii de la 1 ianuarie - proiect
| Foto: Arhiva

Propunerea legislativă pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost depusă în Parlament de deputaţii PNL Robert Sighiartau şi Dumitru Mihailescul.

"Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește în raport cu indicatorul social de referință, denumit în continuare ISR, după cum urmează: a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru ținerii prevăzuți la art. 1 alin. (3), începând cu 1 ianuarie 2019", potrivit proiectului legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, depus în Cameră Deputaților de deputații PNL Robert Sighiartău și Dumitru Mihailescul, scrie ziare.com.

În prezent, copiii cu vârstă de până la 2 ani primesc 200 de lei pe lună, iar cei cu vârstă cuprinsă între 2 ani și 18 ani, 84 de lei pe lună.

"Propunerea este de majorare a cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei.

România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privință cuantumului alocației pentru copii. Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitățile unui copil", precizează deputatul PNL Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă.

Proiectul a fost depus la Cameră Deputaților, prima cameră sesizată, Senatul fiind cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative.

Comenteaza