Angajaţii de la Mechel au blocat drumul european. De unde îşi pot primi banii

Angajaţii de la Mechel au blocat drumul european. De unde îşi pot primi banii
Guvernul ar putea să plătească salariile compensatorii la Mechel Câmpia Turzii. Ieri, 200 de oameni disponibilizaţi au blocat drumul european 60. Autorităţile locale au elaborat un plan prin care mai multe societăţi să-i păsuiască de la plata utilităţilor pe disponibilizaţi.

Salariile compensatorii ale angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii ar putea fi achitate de Guvern, potrivit prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. El a arătat că executivul ar putea plăti banii din rambursările de TVA destinate companiei Mechel.

"Am avut discuţii cu ministrul Muncii şi cu ministrul pentru Dialog social pentru a găsi soluţii pentru oamenii disponibilizaţi de la Mechel. Din rambursările de TVA am putea să dăm acei bani cât mai repede. Tehnic, se poate, însă trebuie găsită o formulă legală. Din acea diferenţă, pe care statul român o are la Mechel, se pot plăti salariile oamenilor", a declarat Vuşcan. 200 de oameni de la Mechel Câmpia Turzii au blocat ieri, pentru două ore, Drumul European 60. Ei sunt nemulţumiţi pentru că nici în a treia săptămână de proteste nu şi-au primit banii, potrivit promisiunilor făcute de acţionarii Invest Nikarom, societatea care a preluat combinatul de la Câmpia Turzii. Deşi sindicaliştii au anunţat că vor demara o acţiune în instanţă pentru că nu s-a respectat contractul colectiv de muncă, tot ei au amânat procesul.

"Încă nu am intentat proces. Nu avem ce să facem. Strângem semnături pentru a intenta proces, ca să vedem ce sumă de bani are de recuperat fiecare angajat. Am pregătit un preambul, iar în 48 de ore, cei care doresc vor trebui să se treacă pe liste", a declarat Ioan Pascu, liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, pentru ZIUA de CLUJ.

Termenul în care oamenii ar fi trebuit să-şi primească salariile compensatorii a fost amânat în repetate rânduri, iar sindicaliştii au decis să amâne acţiunea în instanţă de două ori. Primul termen fixat de către sindicalişti pentru proces a fost stabilit pentru 4 martie, iar al doilea, pentru vineri, 15 martie. 7

Păsuire de la plata utilităţilor

Vuşcan a declarat că Prefectura a primit sprijinul principalelor companii de utilităţi, cărora li s-a solicitat să-i păsuiască pe disponibilizaţi de la plata energiei electrice, a gazului şi a apei. "Am făcut adrese la Electrica, la compania de gaz, la cele două companii de apă pentru amânarea de plată în cazul oamenilor de la Câmpia Turzii aflaţi în incapacitate de plată. Am cerut reeşalonarea facturilor pe 2 - 3 luni", a spus prefectul. Potrivit sindicaliştilor, protestul de la Câmpia Turzii se va derula în fiecare zi din această săptămână, în intervalul orar 10 - 12.

Comenteaza