Angajatori de toamnă la Cluj

Angajatori de toamnă la Cluj
Producători de piese pentru Airbus şi Boeing, centre de servicii care se extind cu sedii noi la Cluj şi au nevoie de vorbitori de limbi străine şi nelipsitele companii de IT se numără printre angajatorii din această perioadă

Companiile participante la Târgul de Cariere aflat în desfăşurare zilele acestea la Cluj au nevoie de oameni pentru centrele din Cluj, dar unele vin cu oferte de relocare. Se caută ingineri, economişti, programatori, oameni de vânzări şi vorbitori de limbi străine.

Cu 520 de angajaţi în fabrica din zona Baia-Mare şi planuri de dublare a producţiei pentru perioada următoare, o companie internaţională a venit la Cluj să caute ingineri pentru unitatea de producţie din judeţul vecin. Producătorul de piese din aluminiu Universal Alloy Corporation Europe, cu o fabrică în Baia-Mare, care colaborează cu companii din industria aeronautică printre care Airbus şi Boeing, are disponibile posturi pentru absolvenţi de studii superioare de inginerie. "Avem deja colegi din Cluj la fabrica noastră şi venim în fiecare an la târgul de cariere, datorită faptului că oraşul este centru universitar şi ştim că aici putem găsi oameni. Domeniul aeronautic e unul unde nu e uşor să găseşti oameni specializaţi, dar avem perioade de training şi instruire, deci căutăm absolvenţi de studii de inginerie", a explicat Liana Kadlec, responsabil de recrutare şi training pentru UAC.

Angajatori constanţi în ultimii ani, centrele de servicii instalate la Cluj se extind şi au în continuare nevoie de oameni, în special absolvenţi de studii superioare cunoscători de limbi străine. Printre companiile care au posturi disponibile se numără Genpact, E.ON, Office Depot, Steelcase sau Sykes. EXL caută pentru centrul de la Cluj vorbitori de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, olandeză, rusă, poloneză, cehă, maghiară, turcă, norvegiană, suedeză sau daneză. "Avem acum 130 de angajaţi activi la Cluj şi estimăm să ajungem la 150 până la final de an. Ne căutăm un al doilea sediu, fiindcă în 2014 plănuim să creştem cu încă 50-100 de persoane. În jur de 60% din angajaţii noştri vin din facultăţi de economie, business şi Litere, dar avem şi absolvenţi de Geografie, Drept, Comunicare sau chiar Studii Agricole. Căutăm vorbitori de limbi străine, domeniul absolvit este mai puţin imporant. În general găsim oamenii căutaţi, am avut totuşi unele dificultăţi cu limbile nordice", a menţionat Iulia Saadeddin, manager Resurse Umane la EXL. Cu toate că a avut în urmă cu doar câteva săptămâni un târg de job-uri dedicat exclusiv sectorului IT, companiile din domeniu sunt prezente şi la actualul eveniment de recrutare. Domeniul IT este unul dintre cele mai active la Cluj, spun şi reprezentanii Centrului de Carieră, Alumni şi Relaţia cu Mediul de Afaceri ai Universităţii Babeş-Bolyai. De asemenea, producătorul de medicamente Terapia se află pe lista de angajator, iar americanii de la Emerson, ocupanţii parcului industrial Tetarom II caută oameni pentru o nouă fabrică.

Actuala ediţie a Târgului de Cariere se desfăşoară timp de două zile, marţi şi miercuri, la Iulius Mall şi adună 30 de angajatori, care au disponibile circa 550 de locuri de muncă. „Cele mai multe dintre companii sunt în Cluj-Napoca, dar la eveniment participă și companii care propun oferte de relocare în Bucureşti, Braşov, Bistriţa sau Baia Mare, dar şi posibilităţi de lucru în străinătate. Joburile propuse se adresează în special tinerilor cu studii superioare absolvite sau în curs, iar oferte există atât pentru cei cu experienţă, cât şi pentru debutanţi" , spun organizatorii. „La mare căutare sunt tinerii ingineri şi economişti. Vorbitorii de limbi străine, în special de italiană, sunt şi ei printre cei vizaţi. Târgul de Cariere vine şi cu oferte pentru chimişti şi farmacişti şi cu oportunităţi în vânzări", completează organizatorii evenimentului.

De la multinaţionale la internaţionale

"Sunt oportunităţi de angajare şi mă gândesc să încerc domeniul multinaţionalelor. Am lucrat până acum la trei firme mai mici, care s-au închis, aşa că acum mă voi orienta spre aceste firme internaţionale. E, cred, un pas spre plecarea din ţară, din păcate. Chiar dacă au sedii aici, în Cluj, grupurile acestea multinaţionale oferă oportunităţi şi în alte ţări, unde au centre", spune una dintre tinerele în căutare de loc de muncă, care a lucrat anterior în domeniile contabilitat şi resurse umane.

Comenteaza