Anul 2020, activ în șantiere. Clujul este pe locul doi în România

Anul 2020, activ în șantiere. Clujul este pe locul doi în România
Județul Cluj se află între primele din țară în privința lucrărilor pe bani publici | Foto: Dirigenție de Șantier

Piața construcțiilor din țara noastră se va afla în următoarele 12 luni într-o tendință ascendentă, susțin companiile din domeniu chestionate de consultanții clujeni.

Antreprenorii din construcții au afirmat - într-un chestionar deschis adresat pieței - că se așteaptă la creșteri ale volumului de muncă și ale cifrei de afaceri în următorul an, potrivit unui studiu realizat de IBC Focus Cluj, lider de piață în monitorizarea șantierelor active din România.

“Una din statisticile interesante care au rezultat în urma chestionarului prezintă interesul antreprenorilor de a contracta lucrări cu finanțare publică. Mai precis, 72% dintre respondenți s-au declarat atrași de ideea de a contracta lucrări cu statul. În ciuda optimismului însă, din același eșantion, doar 44% au și contractat lucrări cu finanțare publică în ultimele 12 luni”, susține Mihaela Trombițaș, manager de marketing al IBC Focus.

Totuși, intențiile antreprenorilor generali nu se reflectă și în situația existentă la nivel național. Din totalul proiectelor monitorizate cu ajutorul asistenței virtuale de vânzare la șantiere (VICTA.ro) în primele nouă luni ale anului, doar o treime se bazau pe finanțarea publică.

Din cele 8.913 proiecte de lucrări de construcții cu finanțare publică monitorizate, doar 27% sunt șantiere la care au început lucrările. 60% din aceste proiecte publice încă nu au demarat și încă sunt în diverse stadii: licitații de proiectare, licitații de atribuire sau reluare licitații.

Conform statisticilor IBC Focus, Clujul este județul cu cele mai multe proiecte de construcții finanțate din bani publici în afara capitalei. Șantiere de 205 miliarde de euro ar trebui să fie funcționale în țară, însă majoritatea proiectelor sunt blocate sau stagnează.

Cele mai multe proiecte monitorizate care se bazează pe o finanțare publică se regăseau în București (421 investiții), urmat de județul Cluj (370 investiții identificate și monitorizate) și de Timiș (355). În topul celor mai activi antreprenori se aflau Porr Construct, Autoprima Serv și Strabag.

IBC Focus are ca scop furnizarea de cereri de ofertă către companiile care vând materiale sau servicii în domeniu și deține cele mai complexe baze de date cu șantierele active din țară.

Comenteaza