Apartamente mai puține și mai scumpe: Clujul a rămas și în 2023 cel mai "piperat" oraș din România

Apartamente mai puține și mai scumpe: Clujul a rămas și în 2023 cel mai "piperat" oraș din România
Eite City este cel mai mare proiect imobiliar aflat în fază de dezvoltare la Cluj-Napoca, la intersecția dintre Strada Fabricii și Bulevardul Muncii | Foto: facebook.com/elitecitycluj

Atât cumpărătorii, cât și chiriașii plătesc la Cluj-Napoca cele mai mari prețuri din țară pentru locuințele lor. Un apartament costă în medie 2.500 euro/mp a achiziție, în timp ce pentru 2 camere se plătește, în medie, o chirie 5000 euro/lună.

Anul 2023 a fost presărat cu provocări atât pentru cumpărători, cât și pentru jucătorii activi pe piața rezidențială, dar cu siguranță putem spune că a fost un an de revenire după un 2022 dificil. În ciuda inflației, a dobânzilor ridicate și a stării generale de instabilitate, prețurile solicitate la vânzare nu au scăzut și, în lipsa unor dezechilibre macroeconomice majore, nici în 2024 nu vor ajunge să scadă, arată o analiză imobiliare.ro.

Segmentul închirierilor poate fi considerat “vedeta” pieței rezidențiale, după o evoluție spectaculoasă în 2023. Interesul pentru chirii a crescut semnificativ, pe fondul dificultăților întâlnite pe piața de creditare de către unii dintre potențialii cumpărători, iar proprietarii l-au valorificat prin majorări ale prețurilor.

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș și în 2023

Piața rezidențială locală a fost una a extremelor pe parcursul acestui an. Cluj-Napoca a consemnat cea mai mare creștere a cererii în rândul cumpărătorilor, cu 39%, chiar dacă vorbim de o cerere mai degrabă latentă.

Clujul-Napoca înregistrează și doilea cel mai puternic avans din țară în ceea ce privește interesul potențialilor chiriași pentru proprietățile listate pe piață.

În același timp, la Cluj-Napoca avem cea mai puternică scădere a ofertei la vânzare dintre toate marile orașe din România, cu 38%, dar și o reducere semnificativă a ofertei de proprietăți disponibile la închiriere, cu 28%.

Atât cumpărătorii, cât și chiriașii plătesc la Cluj-Napoca cele mai mari prețuri din țară pentru locuințele lor.

Prețul mediu solicitat în cazul apartamentelor s-a majorat cu 4% și a atins pragul de 2.500 euro/mp util. Chiria medie pentru un apartament cu 2 camere s-a majorat cu 11% anul acesta și a ajuns la 500 euro/lună.

Perspectivele imobiliare pentru 2024

“Anul 2023 a surprins. Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului. Dacă dobânzile continuă să scadă către un nivel și mai confortabil, vom avea toate condițiile de piață îndeplinite pentru ca anul 2024 să fie unul de revenire puternică a segmentului rezidențial. Românilor care au o nevoie imobiliară, își permit să cumpere, dar încă așteaptă o scădere dramatică a prețurilor locuințelor, le sugerăm să reanalizeze datele și să ia în considerare o achiziție în 2024”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Iată perspectivele pentru anul 2024:

  • Anul acesta am putut observa un avans considerabil la nivelul cererii față de 2022. Interesul potențialilor cumpărători și chiriași pentru locuințele disponibile pe piața rezidențială a crescut chiar și cu 40% în unele cazuri. Totuși, în ciuda interesului ridicat, cumpărătorii au fost mai degrabă într-o stare de așteptare, urmărind atent ofertele din piață, dar fără ca această cerere în creștere să se materializeze într-un număr mai mare de tranzacții. În total, aproape 453.900 de potențiali cumpărători și circa 287.700 de potențiali chiriași și-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro pe parcursul acestui an.
  • În același timp, am văzut scăderi majore în ofertă, cu o singură excepție. În total, la nivelul pieței rezidențiale au fost disponibile la vânzare aproximativ 313.000 de locuințe și la închiriere aproape 217.200 de locuințe. Numărul apartamentelor și caselor listate la vânzare s-a redus, la nivel național, cu 25%, iar cel al proprietăților de închiriat cu 10%. Acesta a fost și principalul motiv pentru care nu am avut o presiune pe preț, raportul dintre cerere și ofertă rămânând echilibrat. O cerere mare raportată la oferta de la nivelul pieței locale a apărut în Constanța, dar și în Brașov.

  • În ciuda tuturor așteptărilor, o ușoară tendință de creștere, cu 1%, a fost vizibilă la nivelul prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare, indiferent de vechimea imobilelor. Față de 2021, însă, majorarea depășește 20%. Pe de altă parte, câștigul salarial mediu net este în creștere, la fel și volumul de credite noi acordate gospodăriilor populației pentru locuințe.
  • Scumpirile cu adevărat importante au fost înregistrate, anul acesta, pe segmentul închirierilor. Cel mai semnificativ avans a apărut la nivelul pieței din Constanța, cu 29%. La polul opus s-a aflat Timișoara, unde proprietarii au mărit chiriile cu 3%. Aici găsim unele dintre cele mai accesibile chirii solicitate în marile orașe din țară.

  • S-au eliberat cu 23% mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale la nivel național, iar numărul de locuințe finalizate a scăzut și el ușor. Acest lucru a contribuit direct la scăderea ofertei. 
  • Au fost vândute mai puține imobile pe parcursul acestui an. Circa 40% din totalul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut în 2023 obiectul tranzacțiilor s-au aflat în București și în alte cinci județe – Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Brașov.

Citește mai multe pe imobiliare.ro

Comenteaza