Apartamentele din Cluj și-au „amorțit” vânzările la aproape 58%, iar proprietarii lasă din preț. Ce vor cumparatorii

Apartamentele din Cluj și-au „amorțit” vânzările la aproape 58%, iar proprietarii lasă din preț. Ce vor cumparatorii
| Foto: Arhiva

A fost secetă la început de an pe piața imobiliarelor din Cluj, după cum așteptau experții, tranzacțiile au fost mai puține. Dacă prețurile par să scadă puțin, pretențiile potențialilor cumpărători au crescut. 

Piața imobiliară din Cluj a început anul cu o scădere puternică cu -57,76% a numărului de tranzacții. În luna februarie însă s-a redresat, numărul tranzacțiilor crescând din nou cu +92,29% față de prima lună din an. 

Așadar, piața nu a fost într-o cădere liberă, ci doar într-o fază de „amorțire” specifică începutului de an. Luna ianuarie este în general o lună cu mai puțină activitate imobiliară în fiecare an, transmit experții de la blitz.

Tranzacții puține în Cluj, chirii mai scumpe cu 150 euro

În Cluj unde au loc de obicei 3.500-4.000 de tranzacții, în ianuarie 2023 au fost 1,064 de vânzări de imobile, iar în ianuarie 2022 – 1.935.

În luna ianuarie prețurile au scăzut în Cluj -4,58%, în București, -1,06%, iar în luna februarie în Cluj cu -1,29% și în București cu -2,74%. În restul orașelor însă prețurile nu au scăzut, dimpotrivă, în unele orașe prețurile au crescut! 

Cert este că piața nu este blocată, iar tranzacțiile se întâmplă, doar că la un nivel și cu un alt ritm. 

Chirile au început să crească odată cu rata. Dacă acum un an, ratele la bancă erau mai mici decât chiriile și era rentabil să investești în imobiliare și să acoperi rata din chirie, acest lucru a devenit mai dificil de realizat în 2023. Ratele cu dobândă variabilă au crescut puternic, iar chiriile au ținut pasul cu această majorare. 

Acest fenomen a putut fi înregistrat și în baza noastră de date blitz. În special în Cluj, au fost înregistrate chirii mai mari de la o lună la alta. Aici chiriile au crescut cel mai puternic, de la 350 de euro ca medie la începutul anului 2022, la aproape 500 de euro în prezent. 

Ce vor clienții interesați de apartamente

Ce este într-adevăr diferit în acest an este comportamentul cumpărătorilor remarcat de către agenții noștri din teren. 

Clienții au devenit mai prudenți și analizează mai atent ofertele imobiliare, și, de regulă, au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de cumpărare. Totodată s-au rărit clienții care ajungeau la vizionări „doar ca să se informeze”, cei care exprimă o intenție de cumpărare sunt de regulă cei care au o nevoie locativă reală, înțeleg riscurile și costurile pe care și le asumă și caută ofertele care să le satisfacă cât mai bine stilul de viață, preferințele și necesitățile. 

Cumpărătorii de imobile la început de an 2023 pun un mai mare accent pe calitate, asta deoarece banii se obțin mai greu, ratele sunt mai mari, iar decizia de cumpărare se ia după mai multe etape și cu luarea în calcul a mai multor factori. Dacă acum 3-4 ani cumpărătorii se decideau după 5-6 vizionări, acum se hotărăsc abia după 10-12 vizionări.

Prețurile mai mari la imobile au atins niște praguri psihologice pentru care cumpărătorii au într-adevăr nevoie de o perioadă mai lungă de asimilare.  

Proprietarii lasă la preț - oamenii nu se înghesuie la credit

Nivelul scăzut de tranzacții a avut impact asupra prețurilor, în sensul că proprietarii au fost mai dispuși să cedeze din preț, prin urmare am putut vedea în ultimele 2 luni o tendință de scădere a prețurilor, dar una destul de modestă de până în 5%. 

Ratele la creditele ipotecare sunt mai mari decât acum 2 ani, ajungând la 7-9%, cu prognoză de a mai crește puțin. Deci nu s-au stabilizat și nici nu sunt pe trend de scădere. 

Un alt factor important este că ai nevoie de un venit net mai mare decât acum 2 ani ca să-ți permiți aceeași locuință. Dacă nu ți-a crescut salariul, îți poți permite o locuință mai ieftină sau una mai la periferie, sau o locuință mai puțin spațioasă, cu mai puține camere. 

Aceste majorări au dus la scăderea numărului de tranzacții realizate cu credit, însă cu mai puțin decât ne-am fi așteptat. 

În februarie 2022 au fost efectuate 21.743 de ipoteci, în timp ce în februarie anul curent au fost realizate 18.967 ipoteci, ceea ce înseamnă o scădere cu -12,76%, surprinzător de mică având în vedere contextul general și reticența oamenilor de a se îndatora la bănci pe 30 de ani, pentru achiziția unei locuințe. 

Cei care au un interes mare de a vinde, chiar și în această perioadă, dezvoltatorii, oferă planuri de achiziție mai avantajoase pentru clienți – rate la dezvoltator, fără dobânzi variabile, ca la bancă, mai transmite sursa citată.

Băncile, pe de altă parte, ca să nu-și piardă clienții, au scos pe piata alte produse de creditare, de ex. Credit ipotecar pentru proiecte rezidențiale – cu condiții mai bune de creditare și dobânzi fixe pe 3, 5, 7 și 10  ani. 

Având în vedere faptul că nevoia locativă este una de bază pentru oameni, iar decizia de cumpărare, oricât de dificilă ar fi pe moment, se rezumă la întrebarea: „îmi permit aceste costuri în prezent?”, ajungem la concluzia firească:

„Cei cu nevoi reale de cumpărare a unei locuințe proprii, își vor asuma costurile cu achiziția, dar vor căuta cea mai potrivită locuință pentru ei!” a declarat Cătălin Priscorniță, CEO-ul companiei Blitz. 

loading...
Comenteaza