Autostrada Transilvania, blocată de birocrație? Un contract așteaptă să fie semnat de patru luni

Autostrada Transilvania, blocată de birocrație? Un contract așteaptă să fie semnat de patru luni
| Foto: arhivă

Contractul pentru construcţia unui lot din Autostrada Transilvania încă nu a fost semnat, la aproape patru luni de când a fost declarat un câştigător. Constructorul care a câştigat licitaţia acuză probleme birocratice.

Contractul pentru construcţia a 26 de kilometri din Autostrada Transilvania încă nu a fost semnat, cu toate că au trecut aproape patru luni de când a fost declarat un câştigător. Este vorba despre lotul Suplacu de Barcău - Chiribiş, a cărui contract de execuție și proiectare a fost câștigat de Asocierea Construcţii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija  D.D Croaţia.

Constructorul român care a câştigat licitaţia acuză probleme birocratice şi spune că depune toate actele cerute până marţi, 8 octombrie, cel târziu, scrie Economica.net. La rândul lor, reprezentanţii statului spun că aşteaptă ca asocierea câştigătoare să depună toate actele pentru semnarea contractului, inclusiv dovada că poate constitui garanţia de bună execuţie. Conform sursei citate, ar fi început să circule speculaţii privind problemele financiare pe care le-ar avea firma din Croaţia sau chiar firma din Sibiu. Mai exact, aceasta n-ar putea să depună garanţia de bună execuţie cerută pentru semnarea contractului, în valoare de circa 36 milioane de lei, adică 10% din totalul proiectului.

Reprezentantul Construcţii Sibiu a negat că societatea sa nu poate constitui garanția de bună execuție prevăzută în contract şi a explicat că, potrivit legislației în vigoare și modelului contractului de achiziție publică inclus în documentația de atribuire, garanția de bună execuție se constituie în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziție publică/contractului subsecvent.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET cu privire la acest contract, reprezentanţii CNAIR au spus că îi aşteaptă pe constructori să depună toate actele necesare.

„Aşteptăm să vină cu toate documentele pentru semnare şi să fie îndeplinite toate condiţiile astfel încât contractul să se deruleze cu succes”, a spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Acesta a explicat că documentaţia pentru semnare include şi un act de "agreement" prin care asocierea dovedeşte că poate constitui garanţia de bună execuţia.

CNAIR a anunţat pe 12 iunie că Asocierea CONSTRUCȚII SA (ROMANIA) - HIDROELEKTRA MEHANIZACIJA D.D. CROATIA a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția Subsecțiunii 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiș, atribuită acestei asocieri la o valoare a ofertei de 361,90 milioane de lei fără TVA. Potrivit prevederilor contractuale, perioada de proiectare este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

Comenteaza