Axă de încărcare pentru mașinile electrice Oradea – Cluj – București

Axă de încărcare pentru mașinile electrice Oradea – Cluj – București
O mașină se încarcă de la 0 la 80%, în decurs de o oră, în regim Fast Charge

Operatorii rețelei de stații de încărcare a mașinilor electrice Kaufland – Renovatio au în strategie trei astfel de coridoare care străbat teritoriul României, unul dintre ele incluzând traseul dintre Cluj-Napoca și București. Costurile încărcării sunt surportate nu de șofer, ci de promotorul rețelei.

Noua infrastructură traversează țara pe mai multe coridoare și acoperă axele Arad – Timișoara - Sibiu - București - Constanța, respectiv București - Ploiești - Brașov – Târgu-Mureș - Cluj-Napoca – Oradea; coridorul București – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj – Timișoara fiind și el aproape de finalizare.

“În prezent, avem stații de încărcare a mașinilor electrice instalate în parcările a 24 de magazine Kaufland, rețeaua deservind astfel 20 de orașe din România. Majoritatea parcărilor e dotată cu mai multe stații, astfel că rețeaua ajunge la peste 60 de puncte efective de încărcare.

În unele orașe aglomerate, precum București sau Timișoara, avem mai multe magazine dotate cu stații. Rețeaua oferă astfel o soluție pentru una dintre cele mai stringente probleme ale utilizatorilor de mașini electrice: autonomia în deplasare”, au precizat reprezentanții Kaufland. 

Rețeaua a trecut de la idee la realitate în 2016, când Kaufland România și Renovatio Group au inaugurat primele stații și au anunțat lansarea efectivă a primei rețele publice de stații de alimentare de tip Fast Charge a mașinilor electrice din România. Un beneficiu al acestor stații este posibilitatea de încărcare rapidă, în regim Fast Charge: până la 80% din capacitatea bateriei în mai puțin de o oră.

O stație deservește toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh. La finalul anului trecut Kaufland a inaugurat primul hub de încărcare rapidă pentru automobilele electrice din Europa de Est.

Hub-ul din București oferă posibilitatea încărcării simultane a șase vehicule electrice, noutatea și principalul beneficiu al lui fiind că trei se vor putea încărca în regim rapid, la o putere de maximum 50kW. În completarea stațiilor de încărcare rapidă, sunt disponibile trei puncte de încărcare semirapidă, cu o putere de 22kW.

Stațiile din cadrul hub-ului sunt compatibile cu toate tipurile de vehicule electrice și hibride plug-in, au un regim de funcționare non-stop, iar costurile încărcărilor sunt suportate în totalitate de către compania de retail. În parcările Kaufland se poate găsi la ora actuală cea mai mare rețea publică de alimentare Fast Charge.

Încărcări testate pe traseul Mureș - Oradea

Un tur al României cu mașini electrice a cuprins o zi pe traseul Mureș - Cluj - Bihor, unde cinci piloți au povestit cum s-au descurcat pe drumurile din județ și în ce condiții pot fi ele încărcate. Ziua a patra a turului Electric România a debutat cu o ședință foto a piloților în Târgu-Mureș, în spatele zidurilor cetății medievale. Caravana și-a continuat drumul către Oradea, poposind mai întâi în Cluj-Napoca. Toate cele cinci mașini s-au oprit să încarce pe traseu și nu au ajuns niciodată "în pană de curent". Autoturismele folosite au fost Renault Zoe, Audi e-tron, Nissan Leaf, BMW i3 și Volkswagen e-Golf.

Vezi cum se comportă mașinile eco pe drumurile Clujului

 

Comenteaza