Banca Transilvania a urcat creditarea cu 5%

Banca Transilvania a urcat creditarea cu 5%
Aceasta se va concentra pe susţinerea afacerilor noi, a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a persoanelor fizice, a anunţat preşedintele Horia Ciorcilă.

Profitul brut al Băncii Transilvania (BT) pe primele nouă luni este de 284 de milioane de lei, cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform ultimului raportului financiar trimis Bursei de Valori Bucureşti. În schimb, profitul net a scăzut de la 265 la 240 de milioane de lei.

Rezultatele au fost obţinute în condiţiile creşterii afacerii din activitatea de bază: +5% creditare, +2% active, +3% venituri operaţionale, +5% resurse atrase, a informat conducerea BT. „Trimestrul III a fost cel mai bun pe partea de creditare deoarece creşterea portofoliului cu 850 de milioane de lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie-septembrie. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţării preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie.

Veniturile operaţionale erau cu 3% mai mari - de 1,14 miliarde de lei - la sfârşitul trimestrului III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat generat de impulsionarea creditării. Numărul de clienţi activi - persoane fizice şi companii - a înregistrat o creştere de la 1,56 milioane la 1,65 milioane. Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare sunt de 280 de milioane de lei, la acelaşi nivel cu anul trecut. Activele bilanţiere erau în septembrie de 30,2 miliarde de lei, cu 2% mai mari faţă de finele lui 2012. Datoriile BT au crescut de la 26,8 la 27,2 miliarde de lei. Soldul creditelor, de 18,4 miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu finele lui 2012, este preponderent în lei.

51% sunt împrumuturi acordate companiilor afaceri anuale de peste 1 milion de euro, iar aproape 50%, pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi persoane fizice. Creditele neperformante, cu restanţe de peste trei luni, reprezintă 13,2% din totalul portofoliului de împrumuturi. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare era de 122%. În acest an, BT a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni de 30 de milioane de euro şi a încheiat un nou contract de împrumut subordonat, de 25 de milioane. În octombrie, BT a parafat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru garantarea microcreditelor. Solvabilitatea BT era de 12,4%, cu profitul la nouă luni inclus.

Profit la BCR

Profitul net după taxe şi interese minoritare la BCR-Erste în primele nouă luni s-a situat la 559 de milioane de lei, faţă de o pierdere de 758 de milioane în primele nouă luni din 2012. Banca şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă în România în funcţie de active, în pofida unei reduceri acestora cu 7,0%, până la 68,1 miliarde de lei, faţă de 73,2 miliarde la 31 decembrie 2012. „Restructurarea afacerii este finalizată, stocul total de credite neperformante a scăzut pentru prima oară din 2008, iar portofoliul de credite se reechilibrează în favoarea creditelor acordate în monedă locală" a declarat Tomas Spurny, preşedinte executiv al BCR.

 

Comenteaza