Băsescu, invitat la semnarea agreementului de cooperare între Guvernul chinez şi Someş Dej

Băsescu, invitat la semnarea agreementului de cooperare între Guvernul chinez şi Someş Dej
Preşedintele României, Traian Băsescu va fi invitat la semnarea agreementului de cooperare între Guvernului Chinei şi Someş Dej, programat pentru primăvara anului viitor.
Până la sfârşitul anului, holdingul chinez Avic International va obţine acordul din partea Bank of China dar şi a asiguratorului Sinosure China, în vedrea investirii unei sume de aproximativ 350 de milioane de euro în combinatul Someş Dej.

Someş Dej va reverifica până la sfârştiul anului soliditatea proiectului de investiţii prin intermediul institutului de cercetare în domeniu Ceprohart Brăila, conform reprezentanţilor Serviciile Comerciale Române, care controlează în prezent combinatul de celuloză şi hârtie.

“În partea a doua a lunii februarie 2011 se va semna la Beijing Agremeentul de Cooperare intre Guvernul Chinei si partea română, eveniment la care va fi invitat si Preşedintele României”, precizează Grigore Crăciun, directorul general al combinatului Someş Dej.

Primul pas al investiţiei propriu-zise va consta în majorarea de capital preconizată pentru luna mai a anului viitor, în urma căreia partea chineză va deţine 75% din pachetul de acţiuni, iar SCR 25%. Părţii chineze îi revine obligaţia de a investi 350 de milioane de euro, iar partea română va avea obligaţia de a investi 150 de milioane de euro.

Conducerea grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), care controlează combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej a semnat în 19 octombrie un memorandum de înţelegere cu conducerea holdingului Avic International, controlat de Guvernul chinez.

Negocierile între cele două părţi au durat 11 luni, iar partea română a fost reprezentată de un grup de specialişti condus de preşedintele grupului SCR, omul de afaceri clujean Ştefan Vuza.

Comenteaza