Bătaie pe hale la Cluj. Tot ce se construiește nou este închiriat instant

Bătaie pe hale la Cluj. Tot ce se construiește nou este închiriat instant
Anul a început prost pe piața spațiilor logistice | Foto: Economica.net

Timișoara, Cluj și Ploiești vor fi orașele regionale cu cele mai întinse spații industriale și logistice date în folosință în a doua parte a anului. Jumătate dintre noile livrări vor aparține Bucureștiului.

„Observăm o evoluţie temperată a pieţei, atȃt din perspectiva construcţiilor cȃt şi a tranzacţiilor semnate. Probabil că vom asista la nişte consolidări ale unor mari retaileri, ȋn paralel cu transferul unor chiriaşi către propriile dezvoltări.

Toate aceste operaţiuni vor fi analizate cu atenţie, planificate din timp şi corelate cu indicatorii de consum şi estimările viitoare de creştere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat şi sănătos, sectorul industrial avȃnd un potenţial atrăgător şi ȋn următorii 2-3 ani”, susține Rodica Tarcavu, partner Industrial Agency la compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Ofertă de patru ori mai mare din al doilea semestru

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a depăşit pragul de 3 milioane mp, ajungȃnd la jumătatea anului la 3,12 milioane mp, potrivit raportului “Romania Industrial & Logistics Market”, realizat de CWE. 90% din stocul actual este concentrat ȋn Bucureşti, Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti.

Piaţa industrială şi logistică din Romȃnia a avut un ȋnceput de an destul de precaut, avand ȋn vedere ca doar 100.000 mp au fost livraţi. Pentru a doua jumătate a anului, 450.000 mp sunt aşteptaţi a fi dați în folosință, mai mult de jumătate din proiectele planificate sau aflate ȋn construcţie fiind localizate ȋn Bucureşti (54%). În afara capitalei, Timişoara, Cluj şi Ploieşti vor atrage cel mai mare volum de livrări.

Cererea de spaţii logistice şi industriale ȋn Romȃnia a fost de 120.000 mp primul semestru, fiind reprezentată ȋn mare parte de tranzacţii noi. Capitala e cea mai căutată destinaţie, avȃnd ȋn vedere; 53% din volumul ȋnchirierilor a fost ȋnregistrat aici. Cererea a venit ȋn special din partea companiilor din sectoarele logistică, e-commerce şi distribuţie (73%). Rata de neocupare a spaţiilor industriale s-a menţinut la un nivel scăzut, 4%.

Ce chirii percep dezvoltatorii

Chiriile de referinţă pentru unităţi de clasa A variază ȋntre 3,75 şi 4,25 euro/mp/lună. Pentru unităţi mai mari de 5.000 mp nivelul chiriilor sunt mai scăzute şi pot ajunge pȃnă la 3,5-3,6 euro/mp/lună. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, poliţa de asigurare, paza, mentenanţa tehnică şi peisagistica spaţiilor exterioare, variază ȋntre 0,6 şi 0,9 euro/mp/lună.

CWE este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield ȋn Romȃnia, deţinut şi operat independent, care oferă servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor pe toate segmentele pieţei imobiliare. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali ȋn domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 43.000 de angajaţi în 60 de ţări.

Grupul se poziţionează printre cele mai mari firme care oferă servicii imobiliare, avȃnd venituri de 5 miliarde de dolari ȋn cadrul serviciilor principale ale companiei: ȋnchirieri, gestionarea activelor, pieţe de capital, administrarea proprietăţilor, servicii globale de administrare, gestionarea investiţiilor, servicii de proiect şi de dezvoltare, reprezentarea chiriaşilor, evaluare şi consultanţă.

 
Procent de neocupare a spațiilor
  • Cluj              0%
  • București    3%
  • Timișoara    4%
  • Ploiești         5%

 

Stoc logistic
  1. București        1,49 mil. mp
  2. Timișoara        0,40 mil. mp
  3. Cluj-Napoca    0,24 mil. mp
  4. Ploiești             0,24 mil. mp
  5. Brașov              0,19 mil. mp

 

Noii chiriași (sem. I 2018)
  • Van Moer           20.000 mp     București
  • NOD                    14.000 mp     București
  • RWP Logistics    9.300              Timișoara
  • Mediapost           7.000 mp       Mogoșoaia

 

Viitoare spații logistice (sem. II 2018)
  • CTPark București          50.000 mp
  • CTPark II Cluj                  30.000 mp
  • CT Park Pitești               30.000 mp
  • WDP Park Timișoara     25.000 mp
 
Sursa: CWE
Comenteaza