Foto Birourile Clujului, vândute la foc automat. Americanii de la White Star vor Liberty Park

Birourile Clujului, vândute la foc automat. Americanii de la White Star vor Liberty Park
Fosta fabrică de mobilă Libertatea a fost transformată în centru de birouri cu 25 de milioane de euro
Birourile Clujului, vândute la foc automat. Americanii de la White Star au pus ochii pe Liberty Park
Birourile Clujului, vândute la foc automat. Americanii de la White Star au pus ochii pe Liberty Park
Birourile Clujului, vândute la foc automat. Americanii de la White Star au pus ochii pe Liberty Park

Compania americană White Star Real Estate Capital (WSREC) este interesată de achiziția complexului de birouri Liberty Technology Park, scos la vânzare de Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, devenit om de afaceri.

Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital controlat de Ion Sturza, discută cu americanii de la White Star vânzarea birourilor Liberty, potrivit ZF.

Sturza susține că este doar un zvon, însă anul trecut declara că este în căutarea unui partener pentru proiectul de birouri din Cluj pentru a continua investiţiile, care să cumpere fie jumătate, fie întreg proiectul. Miza tranzacţiei o reprezintă intrarea pe piaţa locală a americanilor prin achiziţia de active.

Aceştia sunt prezenţi local, însă cu activitate de management pentru clădiri precum depozitele Logicor, clădirea de birouri Lakeview din portofoliul NEPI, Charles de Gaulle Plaza şi Victoria Center.

Compania americană ar intra în România într-un oraş - centru regional şi nu în capitală, cum fac cei mai mulţi jucători noi. LTP va avea o suprafaţă de 45.000 mp, iar investiţia se ridică la 25 de milioane de euro.

The Office: tranzacția anului în România

Cea mai mare tranzacție pe piața birourilor din Cluj și una dintre cele mai mari din România, de peste 100 de milioane de euro, se profilează însă în privința complexului The Office, cea mai importantă investiție de pe piața birourilor din localitate.

VEZI Cine a "curtat" The Office

Dedeman a semnat cu fondul NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor pentru achiziţia The Office, în cea mai mare tranzacţie din afara Bucureştiului, potrivit datelor din piaţă. Tranzacţia ar putea fi încheiată în perioada imediat următoare, acum cele două părţi fiind în faza negocierilor finale.

Chiar dacă au fost semnate documente, acestea nu sunt cele finale, astfel încât există şi posibilitatea ca tranzacţia să nu fie încheiată. De clădirea The Office s-a interesat inițial şi miliardarul Ion Ţiriac.

În cazul unei tranzacţii, valoarea ar fi de 100-130 milioane euro. Astfel, Clujul ar intra cu The Office în topul celor mai mari tranzacţii de pe piaţa de birouri, după vânzarea The Bridge cu 200 milioane euro şi a Oregon Park cu 165 mililioane euro către Lion’s Head anul trecut în Bucureşti.

Proiectul de birouri The Office, dezvoltat la Cluj-Napoca de fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) şi de antreprenorul Ovidiu Şandor, are o suprafaţă totală închiriabilă de 59.000 mp şi o capacitate de 5.000 de oameni.

Vânzarea Maestro animă investitorii străini

Un fond de investiţii britanic a achiziţionat anul trecut una dintre primele clădiri de birouri construite în Cluj după 1989, de la oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, și Dorel Goia, care controlează Teraplast Bistrița.

VEZI De ce au cumpărat englezii Maestro

Maestro Business Center (MBC), amplasat în zona centrală a oraşului, a fost cumpărat de fondul britanic de investiții First Property Group (FPG). Construcția, livrată în 2006, cuprinde un ansamblu format din trei corpuri de clădire, cu un spațiu de birouri de 10.000 mp. Centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane de euro, însă valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

„Comparativ cu Bucureștiul, piața de birouri din Cluj este în dezvoltare, dominată de capital local. Potențialul regiunii, însă, este puternic. Intrarea FPG marchează o schimbare în tiparul investitorilor prezenți și susține buna evoluție a pieței. Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se încheie și alte tranzacții de birouri pe piața din Cluj-Napoca. Randamentele sunt atractive, produsele sunt de o calitate foarte bună și cererea este încă puternică, toate creând premisele unei investiții atrăgătoare pentru orice investitor”, a explicat Anca Svoronos, senior associate în Colliers International România.

Cu un stoc de 210.000 mp spații de birouri moderne și cu livrări de 47.000 mp în 2018, Clujul este principalul punct de atracție din afara capitalei, fiind al doilea mare centru universitar din țară și având cea mai mare densitate de tineri la nivel național, cu 200 de studenți la 1.000 de locuitori.

Comenteaza